stire

Materialismul – dușmanul fericirii omenești

Materialismul – dușmanul fericirii omenești

Este un lucru cunoscut deajuns, că bunurile materiale şi viciile dezbină pe oameni, iar bunurile spirituale îi apropie, îi asociază şi-i unesc. Din pricina aceasta, materialismul totdeauna a fost duşmanul fericirii omeneşti, şi creştinismul, în principiile şi în toate manifestările lui, l-a combătut şi l-a osândit fără milă, ca pe o eroare plătită prea scump. Din nefericire însă, omul mai lesne se lasă ademenit de amăgirile bunurilor materiale, decât să asculte chemările spiritului.

Română

Treapta a doua şi a treia a întoarcerii la Dumnezeu

Treapta a doua şi a treia a întoarcerii la Dumnezeu

A doua treaptă în convertirea Apostolilor a fost Învierea. Acum încep Apostolii să se reculeagă. Acum li se deschide mintea să înţeleagă Scripturile şi tainele Împărăţiei lui Dumnezeu. Sufletul lor intră acum într-o conştientă prefacere. De abia acum începe să li se deschidă ochii şi se priceapă ce înseamnă să fii martorul Domnului şi apostolul Evangheliei. Dar nici acum convertirea nu este deplină. Mai lipsea puterea de sus, focul sacru al entuziasmului nebiruit, care să-i consacre şi să-i purifice.

Română

Nimic necurat nu va intra în Împărăţia lui Dumnezeu!

Nimic necurat nu va intra în Împărăţia lui Dumnezeu!

Se poate mântui cineva fără duhovnic şi fără spovedanie?

Nu. Nimeni nu se poate mântui, nici mireni, nici călugări, nici clerici, fără spovedania păcatelor şi fără dezlegarea de la duhovnic, după cuvântul Domnului care zice: „Luaţi Duh Sfânt, cărora le veţi ierta păcatele se vor ierta şi cărora le veţi ţine, ţinute vor fi” (Ioan 20, 23). Şi în alt loc: „Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în cer” (Matei 18, 18).

Română

Șase motive pentru care aprindem lumânări în biserică

Șase motive pentru care aprindem lumânări în biserică

Unul dintre primele lucruri pe care o persoană care intră pentru prima dată într-o biserică ortodoxă îl observă sunt lumânările pe care credincioșii le aprind înaintea icoanelor. Unii și-ar putea pune întrebarea: De ce aprindem lumânări în biserică, atunci când ne rugăm?

Pentru că lumânarea ne poate fi model duhovnicesc de urmat, iată șase motive de la Sfântul Simeon al Tesalonicului (1381-1429) pentru care aprindem lumânări în biserică:

Română

Purtăm crucea care mântuiește sau trăim împotrivindu-ne?

Purtăm crucea care mântuiește sau trăim împotrivindu-ne?

Se ridică în mod natural proble­ma: cum să ne luptăm cu boala, ce să opunem pierzării care-i ameninţă pe cei ce merg pe aceas­tă cale? Răspunsul decurge din esenţa întrebării: smerenia, ascultarea faţă de cel obiectiv; asculta­rea pe trepte – faţă de oamenii îndrăgiţi, faţă de apropiaţi, faţă de legile lumii, faţă de dreptatea obiectivă, faţă de tot ce e bun în noi şi în afara noastră, ascultarea faţă de Legea lui Dumnezeu şi, în fine, ascultarea faţă de Biserică, de rânduie­lile ei, de poruncile ei, de lucrările ei de taină.

Română

Care va fi sprijinul credincioşilor la sfârşitul veacurilor?

Care va fi sprijinul credincioşilor la sfârşitul veacurilor?

Care va fi sprijinul credincioşilor zilelor noastre când, după cum spune Sfântul Ignatie Briancianinov, la sfârşitul veacurilor nu vor mai exista povăţuitori?

Nu cred că vor fi mai puţini decât au fost sub comunişti. Vom apela desigur la scrierile Sfinţilor Părinţi, întotdeauna vom face acest lucru, dar cred că Dumnezeu va trimite oameni, va avea grijă de noi. Dumnezeu va rândui cumva, ca la sârbi, va fi o trezire spirituală, va fi o întoarcere la credinţă, aşa cum a fost după comunism.

Română

Pagini