Valoarea harică a Sfintei Liturghii
Sfânta Liturghie repetă în întregime jertfa Mântuitorului de pe Crucea Golgotei pentru mântuirea lumii, dar în chip nesângeros. Jertfa sângeroasă a Fiului lui Dumnezeu a avut loc numai o dată, când a fost răstignit de bunăvoie. Iar de atunci, în amintirea jertfei de pe Cruce, se săvârșește zilnic Jertfa Liturgică în chip nesângeros și mistic, când prin harul Duhului Sfânt, pâinea și vinul se prefac, pe Sfântul Altar, în Trupul și Sângele Domnului, și se dă celor vrednici spre iertare și mântuire.
Sfânta Liturghie unește Cerul cu pământul, pe îngeri și pe sfinți cu oamenii păcătoși și scoate multe suflete din iad. Prin jertfa liturgică Duhul Sfânt preface haric pâinea și vinul în Trupul și Sângele Domnului și ajută cel mai mult la mântuirea oamenilor.
Jertfa iubirii a mântuit lumea! Jertfa liturgică este cea mai mare jertfă a iubirii lui Dumnezeu pentru noi, care ni s-a oferit în dar. Căci tot ce se naște cu jertfă, din jertfă și iubire pentru Hristos, este veșnic viu, este fierbinte, curat, dătător de viață. Altfel, nimic din ce facem pe pământ, dacă nu este jertfă, adică nu este făcut cu rugăciune, cu post, din inimă curată și cu dragoste pentru Hristos nu durează, nu poate mântui, nu are plată la Dumnezeu. Jertfa ascunde în ea taina mântuirii noastre prin moarte și înviere liturgică, mistică.
(Protosinghelul Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în Biserică, volumul I, Editura Sfintei Mănăstiri Sihăstria, 1991, p. 52)