Articolele zilei

O nouă expoziție la Muzeul Mitropolitan din Iași: „55 de ani de la trecerea la cele veşnice a preotului profesor Gheorghe Cotenescu”

Evenimentul, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în colaborare cu Radu Petrescu-Muscel, a fost moderat de părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio” al Arhiepiscopiei Iașilor. De asemenea, părintele Daniel Isai a evocat activitatea clericului în Moldova. Expoziția vernisată astăzi este dedicată memoriei părintelui Gheorghe Cotenescu, unul dintre cei mai reprezentativi clerici ortodocși din prima jumătate a secolului al XX-lea. Mai multe informații ne-a oferit domnul Radu Petrescu, nepotul direct al preotului Cotenescu: „Această expoziție a mai fost prezentată în trei localități din județul Argeș, este vorba de Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș și Pitești, și a fost realizată cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. De asemenea, expoziția a mai fost și la Biserica „Doamna Oltea” din București, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Bucureștilor. De astăzi ea se află la Iași pentru că, din anul 2019, părintele profesor căpitan Gheorghe Cotenescu este Cetățean de Onoare post-mortem al Municipiului Iași. Am zis că merită să îi ajutăm pe ieșeni să îl cunoască mai bine acest cleric muntean, iar multe dintre realizările părintelui sunt legate de Iași. Expoziția prezintă câteva episoade din viața lui, de la căsătorie până la închegarea unei familii extinse, sunt episoade din viața lui de profesor, din perioada când a colaborat cu Nicolae Iorga, fiind primul secretar al istoricului”.

Evenimentul se încadrează pe linia eforturilor istoricilor contemporani de recuperare a imaginii şi a realizărilor unor mari personalităţi ale poporului român, clerici şi laici care au suferit pe nedrept în perioada instaurării şi a dominaţiei regimului comunist: „În cadrul expoziției găsim fotografii din viața lui ca mărturisitor în temnițele comuniste. În perioada 1949 – 1950, părintele a fost închis timp de 14 luni pentru sprijinul logistic și spiritual pe care l-a acordat câtorva membri din grupul colonelului Gheorghe Arsenescu de la Câmpulung Muscel”.

Prezenţa preotului profesor Gheorghe Cotenescu, dublu licenţiat (Teologie şi Conservator), a fost rodnică în eforturile de edificare şi consolidare naţională, culturală şi bisericească din prima jumătate a secolului al XX-lea. Elev favorit al profesorului Ion Popescu-Pasărea, devine capelan militar în întreaga campanie a Războiului de Întregire a Neamului şi consolidare a României Mari (1916 - 1919), fiind alături de soldaţii români la eliberarea Basarabiei şi a Ardealului, până la Budapesta, asigurându-le asistenţa religioasă, însufleţindu-i moral şi implicându-se în acordarea primului ajutor răniţilor. De asemenea, clericul a avut o activitate didactică de excepţie, fiind profesor la patru Seminarii Teologice, contribuind la modelarea caracterului elitei Bisericii Ortodoxe Române (patriarhii Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu, episcopii Gherasim Cristea şi Eftimie Luca, ieromonahii Sofian Boghiu, Iustin Pârvu, Tănase Petroniu, Roman Braga, Felix Dubneac, etc.). În timpul persecuţiilor comuniste a avut de suferit din motive politice, fiind condamnat şi încarcerat 14 luni (martie 1949 - mai 1950).

Părintele Gheorghe Cotenescu, Cetățean de Onoare al Municipiului Iași

În anul 2019, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Iaşi, la propunerea d-lui Radu Petrescu-Muscel, a aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare post-mortem unor ofiţeri din armata regală română cu rol însemnat în asigurarea protecţiei Capitalei de război în cursul anului 1917. Au fost recompensaţi simbolic generalii Gheorghe Dabija şi Gheorghe Rasoviceanu, împreună cu preotul profesor căpitan Gheorghe Cotenescu. De asemenea, clericul a primit acest titlu și din partea localităților Câmpulung Muscel, Stoenești și Beiuș.

Autor: Flavius Popa
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: