Articolele zilei

Expoziția „Tezaur – Episcopia Tulcii” la Muzeul Mitropolitan din Iași

Evenimentul este organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Muzeul Mitropolitan, în parteneriat cu Episcopia Tulcii, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi”.

Expoziția cuprinde obiecte de cult vechi și aduce un remarcabil fond de odoare bisericești, reprezentative pentru trei secole, dar și pentru aria culturală și confesională a Dobrogei de Nord.

Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creştinismul însuşi a împlinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel. În acest spaţiu milenar se regăsesc cetăţi getice, romane şi bizantine, un amestec de civilizaţii într-o sinteză unică, în care trăsăturile culturale occidentale convieţuiesc cu cele balcanice şi orientale. Grecii, bulgarii, lipovenii, ucrainenii, aromânii, italienii, românii și alții au creat acel model de respect faţă de sine şi faţă de celălalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX, se arată în descrierea expoziției de artă sacră.

La Muzeul Mitropolitan putem găsi Evanghelii ferecate (cu ștanță otomană), potire datând din secolul al XIX-lea, o Cruce de procesiune, un chivot în formă de biserică pentru procesiune, o Icoană cu Sfântul Dimitrie, și altele.

„Ne bucurăm în chip deosebit că expoziția itinerantă «Tezaur – Episcopia Tulcii» a poposit pentru câtva timp și la Muzeul Mitropolitan din Iași. Este un moment de bucurie și de înălțare sufletească pentru că obiecte foarte vechi, obiecte de cult din cadrul Episcopiei Tulcii, au ajuns aici, în Catedrala Mitropolitană din Iași și la Muzeul Mitropolitan din capitala Moldovei, pentru a îmbucura sufletele credincioșilor. Rugăm pe Dumnezeu să ne ajute și să ne binecuvânteze pe toți și fie ca aceste vremuri grele pe care le trăim să le putem trece mai ușor prin privirea și meditarea la aceste odoare care sunt făcute din suflet pentru suflet, întru slava lui Dumnezeu cel minunat întru sfinții Lui! Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acesta făcut nouă, îi mulțumim Înalpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru înalta binecuvântare pe care ne-a dăruit-o și mulțumim tuturor ostenitorilor de la Muzeul Mitropolitan pentru solicitudinea pe care ne-au arătat-o pentru vernisarea acestei expoziții”, ne-a mărturisit Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

„Am venit cu bucurie cu expoziția «Tezaurul – Episcopia Tulcii», care se încheie de data aceasta la Iași și apoi va merge înapoi acasă la Tulcea. Este o expoziție care a început în anul centenarului, în 2018, la Sibiu, care a colindat muzeele din Transilvania și din Banat, iar anul trecut cu sprijinul Republicii Federale Germane, această expoziție a fost vernisată pe Valea Neckarului, la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim. Este o expoziție care aduce în valoare și aduce în folosul vizitatorilor și al credincioșilor, o parte din obiectele de argint și argint aurit din Episcopia Tulcii. Este un fapt minunat că iată, în acest spațiu minunat al Muzeului Mitropoliei, aici la temeliile Catedralei Mitropolitane din Iași, venim cu mărturii din Dobrogea, venim cu mărturii de la temeliile creștinismului românesc. Așadar iată, un arc peste timp și un arc peste spațiu, Tulcea vine la Iași pentru a-și prezenta o parte din tezaurul său religios și iată că Dunărea se întoarce pe la Prut și vine înapoi în «Maica bisericilor» din Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a-și prezenta o parte din obiecte. Sunt odoare de argint și argint aurit: potire, icoane, obiecte de cult care s-au folosit, dar care ne aduc în memorie și sutele de preoți care au slujit cu acestea și miile de credincioși care s-au împărtășit din aceste obiecte de cult. Sperăm ca această expoziție, care va înnobila acest spațiu, să aducă o frumusețe și o noblețe spirituală credincioșilor care vor veni aici. Expoziția aduce o noutate pentru că vorbește despre o spiritualitate ortodoxă iar Tulcea este un mozaic de naționalități și de credințe, astfel că multe dintre obiecte au aparținut comunității ortodoxe grecești, rusești, lipovenești, armenești, românești și bulgărești, așadar, o întreagă spiritualitate ortodoxă la Iași”, ne-a declarat dr. Alexandru Constantin Chituță, Muzeul Național Brukenthal Sibiu.

Expoziția va rămâne la Muzeul Mitropolitan până pe 7 februarie 2021.

Vă invităm să vizionați și: (Video) Expoziția „Tezaur – Episcopia Tulcii” la Muzeul Mitropolitan din Iași  

Autor: Flavius Popa
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: