„Un an bineplăcut Domnului trebuie să fie întărit şi înrădăcinat pe taina cea mare a smereniei”
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Teofan alături de preoţii şi diaconii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
În predica rostită în cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat ce înseamnă şi ce presupune un an bineplăcut lui Dumnezeu: „Un an bineplăcut Domnului trebuie să fie un an axat fundamental, întărit şi înrădăcinat pe taina cea mare a smereniei. Dumnezeu a ales această cale a smereniei pentru a arăta omului că nu este clipă adevărată, nu este zi, nu este săptămână, nu este an şi nu este timp înveşnicit decât dacă sunt înrădăcinate în taina smereniei. În al doilea rând, un an adevărat este un an în care omul încearcă şi-L roagă pe Dumnezeu să-l ajute să împlinească trei lucruri: să păstreze, să trăiască şi să mărturisească credinţa cea adevărată, să aibă în viaţa lui taina rugăciunii şi să aibă inimă milostivă. Zic aceasta pentru că în această zi îl amintim în pomenirea Bisericii pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, care a fost mare păstrător şi mărturisitor al dreptei credinţe, un om al rugăciunii şi un om iubitor de fratele său aflat în suferinţă. Prin toate acestea ni se arată că un an adevărat, un an bineplăcut Domnului, precum şi anul pe care tocmai l-am început, suntem chemaţi să-l trăim în toată autenticitatea lui; nu poate fi un an adevărat fără ca noi, oamenii, să ne adâncim în dreapta credinţă, să-I mulţumim lui Dumnezeu că ne-am născut în ea, să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să o trăim în toate dimensiunile ei adânci şi tainice şi să ne dăruiască putere aşa cum i-a dăruit Sfântului Vasile cel Mare putere de a mărturisi taina dreptei credinţe”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a citit, după rânduială, rugăciuni de mulţumire pentru anul ce tocmai s-a împlinit şi de binecuvântare pentru noul an. De asemenea, credincioşii au primit la final binecuvântarea ierarhului.