Articolele zilei

Președintele și Vicepreședintele Academiei Române, invitați de seamă la evenimente culturale ieșene

Iașul a fost gazdă pentru doi academicieni atașați de valorile perene creștine, adevărate modele de demnitate umană. 

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a primit joi, 11 mai, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. După acest moment, a susținut conferința „Istorie și adevăr”. 

La rândul său, Vicepreședintele Academiei Române a participat la Simpozionul „Dumitru Stăniloae”, simpozion organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și de Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Prof. univ. dr. Mircea Dumitru a luat parte la o dezbatere publică, „Orele ceasului de azi al umanității”, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale. 

Prezența celor doi academicieni la Iași – la evenimente care îmbină medicina, istoria, teologia, filosofia, știința – arată, pe de o parte, calitatea invitaților, dar și dorința ieșenilor de a păstra dialogul și cultura la un nivel ridicat al cunoașterii.

***

Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”. Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze în original izvoarele istoriei medievale. A desfășurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferențiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități. Rezultatele cercetărilor sale au fost materializate într-un număr impresionant de publicații, peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare și peste 500 de studii, articole, recenzii. 

 

Acad. Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filosofie a Universității din București. În 1998 a obținut titlul de doctor al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, cu o teză în domeniul filosofiei limbajului. În același an a obținut și titulatura de Ph.D. al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA în domeniul logicii modale și al filosofiei matematicii. În perioada 2011-2014 a deținut funcția de Președinte al European Society of Analytic Philosophy, iar între anii 2017-2020 a fost președinte al International Institute of Philosophy. A deținut funcția de președinte al Balkan Universities Association în perioada 2019-2020. A fost Ministru al Educației și al Cercetării Științifice în perioada iulie 2016 - ianuarie 2017.

Autor: Anda Elena Pintilie
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: