Articolele zilei

Liturghie arhierească în cinstea Mitropolitul Iosif „cel sfânt şi milostiv”

Cinstirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a început în seara zilei de 25 ianuarie 2018, când la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită Slujba Privegherii de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. La slujba de seară a participat și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. Răspunsurile la strană au fost date de corul Corul Chivotul al Catedralei Mitropolitane din Iași.

Sâmbătă dimineața, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Iosif, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Din soborul co-slujitor au făcut parte, alături de preoții Catedralei, și părinți stareți ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, precum și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. Numeroși credincioși și pelerini au participat la slujba arhierească și s-au închinat la raclele cu sfintele moaște ale Sfântul Ierarh Iosif și ale Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ca un fapt deosebit, la slujba de sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a slujit cu toiagul arhieresc ce i-a aparținut Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv. De asemenea, toiagul sfântului sărbătorit a fost folosit și de ceilalți doi ierarhi la tămâiere, predică etc.

„Niciodată nu a ales să facă voia lui”

După citirea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Episcop Veniamin, care a prezentat viața și câteva dintre virtuțile Sfîntului Iosif cel Milostiv: „S-a remarcat prin darurile primite de la Dumnezeu, prin smerenie desăvârșită și ascultare cu multă responsabilitate față de superiorii lui. Vedem în viața Sfântului Ierarh Iosif că niciodată nu a ales să facă voia lui; de fiecare dată el a făcut ascultare și a primit ca de la Dumnezeu atât slujirile în care a fost, cât și toate încercările vieții. A primit cu multă responsabilitate slujirea arhierească și a conștientizat că în acea perioadă, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când știm că au avut loc multe transformări în spațiul românesc, doar prin trăirea credinței, doar prin asumarea Crucii lui Hristos și prin propovăduirea Evangheliei, omul poate să rămână ortodox, iar numele lui Dumnezeu poate să fie slăvit și cinstit de către toți. De aceea, Sfântul Ierarh Iosif s-a străduit, prin pastorale și prin alte scrieri, să-i îndemne pe preoți să rămână sfetnici și luminători ai credincioșilor, să poarte cu demnitate slujirea pe care Dumnezeu le-a dat-o și să se îngrijească de mântuirea credincioșilor”. La finalul predicii, Episcopul Basarabiei de Sus a subliniat că Dumnezeu îi înalță pe cei smeriți, lucru dovedit și în viața Sfântului Ierarh Iosif: „Iată cum, iubiți credincioși, Dumnezeu pe cei smeriți îi înalță, iar pe cei care muncesc mult îi ajută să realizeze lucruri deosebite. Vedem providența și lucrarea minunată a lui Dumnezeu și în viața Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. Cine s-ar fi gândit că un copil orfan va ajunge pe treptele slujirii Bisericii în eparhii atât de importante și vestite, ca Argeș sau Iași? Cine s-ar fi gândit vreodată că, plecând la mănăstire atât de tânăr, cineva poate să aibă atât de multe bucurii? Or vedem că Dumnezeu este Cel care înalță pe oameni, Cel care le dăruiește multe bucurii și Cel care îngăduie ca ei să treacă prin încercări pentru ca să se vadă credința lor”.

Iubitor de bine și iubitor de frumos

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a mulțumit tuturor celor prezenți la slujbă și a menționat faptul că Sfântul Iosif cel Milostiv l-a cinstit pe Dumnezeu în special în două moduri - iubind binele și iubind frumosul: „Iubitor de bine și iubitor de frumos. Prin aceste două virtuți, Sfântul Ierrah Iosif cel Milostiv L-a cinstit pe Dumnezeu. L-a cinstit făcând mult bine în jurul său, L-a cinstit pentru că a fost iubitor de frumosul slujbelor bisericești, de frumosul Catedralei acesteia, de frumosul arătat în minunatele candele care se află și acum la icoana Maicii Domnului, de frumosul arătat în multe podoabe cu care a înzestrat acest sfânt locaș, printre care și această cârjă mitropolitană pe care încerc, cu nevrednicie, să o port ca semn inspirație, izvor de putere, care să vină din rugăciunile Sfântului Iosif și din rugăciunile tuturor sfinților Bisericii. Suntem chemați ca fiecare, în ograda sa, în slujirea sa - arhiereu, stareț, preot, diacon, călugăr, călugăriță, tată și mamă, fiu și fiică - să fim următori ai sfinților lui Dumnezeu ca și noi, cu mila lui Dumnezeu și cu rugăciunile lor, să fim învredniciți de Dumnezeu cu un locșor în Împărăția Sa cea veșnică”.

Mitropolitul Iosif Naniescu (1818 - 1902) a fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în 5 octombrie 2017, fiind trecut în rândul sfinților cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc anul trecut, pe 25 martie, la Catedrala mitropolitană din Iași. Originar din Basarabia, Iosif Naniescu a păstorit timp de 27 de ani ca mitropolit al Moldovei. A continuat opera începută de Mitropolitul Veniamin Costachi, finalizând construcţia Catedralei din Iași. Milostenia Mitropolitului Iosif Naniescu a rămas în conştiinţa tuturor, fiind numit din timpul vieții „cel sfânt şi milostiv”. Ajuta oamenii săraci şi toţi cerşetorii din oraş, îmbrăca în fiecare an zeci de elevi şi studenţi şi le oferea zilnic hrană la bucătăria mitropoliei. Alte sute de persoane primeau bani pentru cărţi şi taxe şcolare. Despre Sfântul Ierarh Iosif (Naniescu) cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei se mai spune că, atunci când lua salariul lunar, îl împărțea săracilor pe drumul de la Catedrală și până la Reședința mitropolitană. Niciodată nu dăruia bani mai puțin de prețul unei pâini. Observând unii miniștri că Mitropolitul Moldovei poartă o rasă veche și peticită, i-au trimis un rând de haine noi, însă el le-a vândut și a împărțit banii la cei aflați în nevoie.

Autor: Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: