Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului
Cei doi patriarhi au ajuns la Catedrala Naţională în jurul orei 08:43.
După înveşmântare, Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul Daniel împreună cu soborul slujitor, din care fac parte ierarhi străini și români, au ieşit în pridvorul lăcaşului de cult unde a început slujba de sfinţire.
Catedrala Mântuirii Neamului în cifre:
- Piatra de temelie a CMN a fost sfinţită în 29 noiembrie 2007;
- În data de 4 septembrie 2016 a fost oficiată prima liturghie la Catedrală;
- Lăcaşul de cult este finalizat în proporţie de 95%;
- Sfințirea va avea loc în 25 noiembrie.
Potrivit rânduielii, au avut loc mai multe momente liturgice în exteriorul catedralei, lăcaşul de cult fiind uns cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu agheasmă.
Apoi, soborul slujitor condus de Patriarhul Ecumenic a intrat în sfântul altar unde a continuat rânduiala sfinţirii catedralei.
La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a dat citire actului de sfinţire semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Daniel şi toţi ierarhii prezenţi.
În document a fost prezentată sintetic istoria Catedralei Mântuirii Neamului, încă din momentul imediat următor după Războiul de Independenţă.
Mii de credincioși sunt prezenți pe Dealul Arsenalului pentru a lua parte la cel mai important eveniment din Anul Centenarului.
Ideea Catedralei Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani.
Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă naţională prin legea 376/2007.
(sursa: basilica.ro)