Comemorarea Unirii Bucovinei cu Patria Mamă în Arhiepiscopiile Iașilor și Sucevei și Rădăuților
Pentru a-i cinsti cum se cuvine pe făuritorii acestui moment istoric, în data de 28 noiembrie a.c., începând cu ora 11:30, în bisericile de parohie şi mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, se vor săvârși slujbe de pomenire, ca prinos de adâncă recunoştinţă pentru marii noştri înaintaşi. La sfârșitul acestor slujbe, la ora 12:00, în toate aceste lăcașuri de cult se vor trage clopotele. La Catedrala mitropolitană din Iași, slujba de pomenire va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Tot la Iași, miercuri, 28 noiembrie, de la ora 16:00, la Sala „Sinaxar” a Muzeului mitropolitan va avea loc lansarea unui volum de documente din Arhiva Mitropoliei, referitoare la implicarea Bisericii din Moldova în Primul Război Mondial. Volumul, intitulat „Lupta Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru Marea Unire. Rapoartele protopopiatelor și mănăstirilor din Mitropolia Moldovei și Sucevei (1916-1918)” a apărut la Editura „Doxologia” și îi are ca autori pe pr. dr. Daniel Isai și pe drd. Ionel Moldovan. Evenimentul va fi prezentat de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și de prof. univ. dr. Gheorghe Iacob de la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, prorector al instituției de învățământ superioare.
În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, unirea Bucovinei cu Patria Mamă va fi marcată atât prin slujbe de pomenire, cât și prin activități cultural-istorice. Astfel, la ora 10:00, în Parcul Şipote, lângă Cetatea de Scaun a Sucevei va fi redezvelită statuia ecvestră a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și a oficialităților locale și județene. Cu acest prilej, ierarhul va oficia slujba Parastasului pentru făuritorii Marii Uniri și pentru toți eroii neamului. Amintim că statuia ecvestră a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din Suceava, cea mai mare din țară, a fost reabilitată complet; soclul a fost placat cu travertin, iar statuia din bronz curățată cu un lac special. De asemenea, au fost amplasate bănci, coșuri de gunoi și un sistem de iluminat modern.
De la ora 13:30, în Parcul Central Municipal, la statuia omului politic Iancu Flondor, cel care a avut un rol determinant în actul de unire al Bucovinei cu România, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va oficia o slujbă de pomenire. De asemenea vor fi depuse coroane și jerbe de flori. În dimineața zilei, la ora 10:00, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi prezent la inaugurarea Laboratorul Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei, în cadrul căreia este programată și o sesiune de comunicări științifice, printre care și conferința „Noua muzeografie și cerințele restaurării”, susținută de prof. univ. dr. Ioan Opriș.
„La o sută de ani de la revenire, Bucovina este lângă Ștefan cel Mare și Sfânt”, la Mănăstirea Putna
Mănăstirea Putna comemorează miercuri, 28 noiembrie 2018, împlinirea a o sută ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României. Evenimentul intitulat „La o sută de ani de la revenire, Bucovina este lângă Ștefan cel Mare și Sfânt” va începe de la ora 12:00 cu depunerea coroanei reconstituite a Sfântului Voievod pe mormântul său, în sunetul clopotelor. Programul evenimentului comemorativ cuprinde o slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri și un recital de poezie și cântări. Vor interpreta: corurile: „Fii Putnei” al Școlii Gimnaziale „Iacob Putneanul”, Putna; „Străjerii datinilor”, Școala Gimnazială „Dimitrie Onciul”, Straja; „Cununa Vicovului”, Școala Gimnazială „Ioan Vicoveanu”, Vicovu de Jos; „Bilcuța”, Școala Gimnazială „George Tofan”, Bilca; „Ai lui Ștefan, noi oșteni” Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus. Programul comemorativ de la Mănăstirea Putna se va încheia cu „Hora Unirii”.
Amintim cu acest prilej și membrii Congresului General al Bucovinei care au votat Unirea Bucovinei, pe 28 noiembrie 1918, la Cernăuţi: mitropolitul Vladimir de Repta , preotul Dionisie Bejan , preotul Ipolit Tarnovschi, preotul Dimitrie Dan, preotul Ștefan Saghin, Sextil Puşcariu, Vasile Bodnărescu, Victor Bodnărescu, Romul Dan, Filaret Doboş, Iancu Flondor, Nicu Flondor, Radu Grigorcea, Gheorghe Grigorovici, Gheorghe Jemna, Toader Leuştean, Dimitrie Marmeliuc, Aurel Morariu, Ion Nistor, Ilie Odochian, Dorimedont Popovici, Eusebie Popovici, Vasile Reus, Vasile Şandru Alboi, Radu Sbiera, Teodor V. Ştefanelli, Gheorghe Tofan, Laurenţiu Tomoioagă, Aurel Voronca, Octavian Voronca, Emil Kaminski, Rafael Kaindl, Toader Crasovschi, Vasile Ilaşciuc, Teodor Mardari, Ionică Mintici, Gheorghe Ţintă, Nicolae Chomaşciuc.