Articolele zilei

Ziua Unirii Principatelor, la Iași: „Centenarul ne cheamă la actualizarea jurămintelor rostite în 1859 și 1918”

5000 de ieșeni, dar și 500 de basarabeni din Republica Moldova, au fost prezenți astăzi în Piața Unirii, fluturând steguleţe cu drapelul României în cinstea împlinirii a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor cu Moldova.

IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la eveniment, iar un sobor de preoţi şi diaconi, condus de părintele arhimandrit Hristostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat slujba Te Deumului în amintirea făuritorilor Unirii din anul 1859. Slujba de mulţumire s-a oficiat şi ca evocare a multelor slujbe de Te Deum care s-au săvârşit în momentele istorice importante care au dus la Unirea Principatelor: cu o slujbă de Te Deum au început lucrările Adunărilor ad-hoc din Moldova şi Ţara Românească, o slujbă de Te Deum a precedat lucrările Adunării elective din Moldova, care l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, şi tot cu slujba de Te Deum a început şi Adunarea electivă de la Bucureşti, care l-a ales domnitor tot pe Cuza.

Un întreit jurământ - angajament: Basarabia, românii plecați afară și nașterea de copii

În cuvântul de deschidere rostit cu ocazia momentului aniversar, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la textul jurământului depus de Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 159 ani la Iași: „În ianuarie 1859, aici la Iași, Alexandru Ioan I. Cuza, ales domn al Moldovei rostea următoarele cuvinte: «Jur, în numele Preasfintei Treimi și în fața Țării mele că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele patriei...uitând toată prigonirea și toată ura, iar iubind deopotrivă pe cei ce m-au iubit și pe cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele și fericirea nației mele. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie întru ajutor». Cuvântul-jurământ al noului voievod rostit la Iași și peste câteva zile la București avea să constituie fundamentul așezării Principatelor Române într-o singură Țară. Unirea avea să devină deplină în 1918. Trecut-au de atunci 100 de ani, Centenar care cheamă la actualizarea jurămintelor rostite în 1859 și 1918. Inima, mintea și brațul fiecărui român adevărat ar trebui să cuprindă un întreit jurământ - angajament: Basarabia, românii plecați afară și nașterea de copii. Doar împlinirea acestor trei deziderate ne plasează în prelungirea și actualizarea năzuințelor acelor români autentici care au realizat Unirea fundamentală de la 1859 și Unirea cea Mare de la 1918. Dumnezeu să ne întărească spre a fi împlinitorii acestui sacru jurământ”.

Anul acesta, la Mica Unire sărbătorită la Iași au fost prezenți, pe lângă celelalte oficialități locale și centrale, și membrii Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu. De asemenea, la manifestări a participat și o delegaţie a Primăriei Chişinău, condusă de primarul interimar Silvia Radu, precum şi ministrul Culturii din Republica Moldova, Mona Babuc, care a exprimat, în numele guvernului de la Chişinău, speranţa unui parcurs comun european pentru cele două ţări care să răspundă aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova. După rostirea de discursuri din partea oficialităților, a urmat ceremonia depunerii de coroane în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. Evenimentul a continuat cu parada militară, în cadrul căreia au defilat militari din diferite unități din zona Moldovei. La final, potrivit tradiţiei, o parte dintre persoanele prezente s-au prins în Hora Unirii. Cu ocazia manifestărilor din Piaţa Unirii de la Iaşi, un grup de tineri basarabeni au desfăşurat un drapel tricolor pe o lungime de 100 de metri. În prezenţa Alteţei Sale Regale, au fost marcaţi zece ani de când a fost semnat documentul de înfrăţire dintre municipiile Chişinău şi Iaşi.

Rugăciuni pentru înaintași

Seria de evenimente dedicată zilei de 24 ianuarie a continuat în fața Catedralei Mitropolitane, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit rugăciuni de pomenire pentru Regele Mihai I, pentru Regina Ana  și pentru Regina Mamă Elena a României. De asemenea au fost rostite rugăciuni și au fost depuse coroane cu flori în omagiul Regelui Ferdinand I, realizatorul Mari Uniri de la 1918, la statuia acestuia de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

În continuare, conform tradiției, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan slujba de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi din Iași”, unde se află mormântul înfăptuitorului Micii Uniri, precum și a alți doi predecesori ai săi, domnitorii Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir. După slujba de parastas, a urmat depunerea coroanelor la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La final, ierarhul a adresat câteva gânduri celor prezenți: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această sfântă zi în care ne-am rugat și aici, lângă mormintele a trei mari domnitori ai Moldovei, pentru odihna sufletelor lor, pentru tot ceea ce a reprezentat Alexandru Ioan I Cuza Voievod, dimpreună cu predecesorii săi, domnitorul Vasile Lupu și domnitorul Dimitrie Cantemir. Osemintele celor trei domnitori sunt la această mănăstire, întru așteptarea Învierii celei de veci. Pe lângă rugăciunea îndreptată pentru odihna sufletelor lor, am adăugat, împreună cu toți cei prezenți, gând de rugă pentru Majestatea Sa Regele Mihai, pentrun distinsa sa doamnă, Regina Ana, care, acum, în veșnicia cea neînserată a Împărăției Cerurilor, sunt împreună cu cei care au reprezentat pentru națiunea română de-a lungul vremii stâlpi de rezistență întru credință și atașament față de acest pământ. Dumnezeu să-i odihnească pe toți în pace, iar noi, cei rămași în acaestă lume, să avem puterea să ne lăsăm inspirați de frumoasa lor viață. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”.

Evenimentele de azi de la Iași dedicate Unirii Principatelor s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor din Garnizoana Iași.

O Galerie foto completă de la aceste evenimente puteți viziona accesând următorul link: https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/unirea-principatelor-romane-sarbatorita-la-iasi-prezenta-familiei-regale

Autor: Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: