Slujbă arhierească după hramul Sfintei Parascheva. PS Nichifor, despre viața și lucrarea Cuvioasei: „Este folositoare lumii întregi”
Credincioșii care au rămas peste noapte la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva au participat în această dimineață și la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul la catedrală. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit numeroși clerici din Protoieria Pașcani.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Chivotul” al Psalților Catedralei Mitropolitane din Iași.
„Să ne împlinim rostul de la Dumnezeu”
În cuvântarea sa, ierarhul a evidenția importanța cinstirii Sfintei, arătând că lucrarea ei se „concretizează în minuni, în mângâieri, în oameni care vin să-i mulțumească și să-i aducă daruri, pentru că au văzut lucrarea rugăciunii și au văzut mărturia Duhului Sfânt în moaștele ei”:
Cea mai mare bucurie pe care Domnul o pune în sufletele noastre este să înțelegem că avem un rost, că trebuie să împlinim acest rost și să ne facem noi înșine folositor celorlalți. De a face puterea Domnului lucrătoare în noi, din care să se hrănească, să se mângâie și să crească cei pe care Domnul îi pune alături de noi, îi pune pentru a le sluji lor, pentru a crește, fie copii, fie prieteni, fie elevi, fie cei care sunt aproape de noi, cei despre care Domnul a spus că trebuie să fie grija noastră din iubirea aproapelui. Sfânta Parascheva, retrasă încă din tinerețea ei, și la tânără vârstă trecută la Domnul, ne arată că viața ei de rugăciune și lucrarea ei aduce un folos lumii și omului neștiut pe care puțini îl pot gândi, și mulți nu înțeleg retragerea omului pentru a-și curăți inima sa întâi, pentru ca prin inima curată, aducând rugăciuni lui Dumnezeu, să se facă folositor lumii acesteia mai mult decât și-ar fi împlinit un alt rost, rămânând în slujire asemenea nouă tuturor celorlalți. Este o alegere pe care Domnul o face și cărora sunt oameni care răspund, precum Sfânta Parascheva, o alegere grea, ce cere curaj, ce cere statornicie. De aceea, pe Sfânta Parascheva, când o cinstim, o numim „mult folositoare”, pentru că acest folos a trecut dincolo de pristăvirea ei, dincolo de viața în care a trăit. Și acest folos se concretizează astăzi în minuni, în mângâieri, în oameni care vin să-i mulțumească și să-i aducă daruri, pentru că au văzut lucrarea rugăciunii și au văzut mărturia Duhului Sfânt în moaștele ei. Minuni care s-au întâmplat de când este în Iași, consemnate în cărți, vestite din grai în grai, minuni care arată folosul pe care Dumnezeu l-a ascuns în viața aceasta în fața oamenilor, pe care l-a arătat cu prisosință, după ce și-a dus cu bună sporire, cu bună rodire lupta până la capăt, iar trupul său a rămas ca o mărturie și ca o pecetluire a Duhului Sfânt, o mărturie de nestricăciune.
Diacon misionar de peste 12 ani, pe seama Protoieriei Pașcani, hirotonit preot
După momentul Vohodului Mare, părintele diacon Daniel Dumitriu Sîrghie a dat citire mărturisirii de credință față de Biserică și a primit hirotonia întru preot, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Brătești, Protopopiatul Pașcani.
Hramul Mitropoliei, la final: Peste 260.000 de oameni au trecut pe la baldachinul Sfintei
În această dimineață, rândul pelerinilor a fost refăcut în curtea Ansamblului Mitropolitan, pentru ridicarea restricțiilor de circulație. Moaștele Sfintei Parascheva vor rămâne afară până când ultimul pelerin va trece pe la baldachinul sfintei. Începând de acum, pelerinii vor fi coordonați de clericii și voluntarii Centrului Eparhial. De asemenea, moaștele Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon vor rămâne la Iași până în această seară, când delegația din Sfântul Munte se va retrage. Conform declarațiilor făcute de Jandarmerie, peste 260.000 de credincioși au trecut până la ora 07.00 la mitropolie.