Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, după sărbătoarea Sfintei Parascheva

În Duminica a 21-a după Rusalii, numită și Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, când în toate sfintele locașuri se citește Pilda Semănătorului din Evanghelia Sfântului Luca, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu părinții catedralei. 

„Dumnezeu face minuni și astăzi dacă ascultăm cuvântul Lui, așa cum și Sfânta Cuvioasă Parascheva a făcut”, a subliniat Preasfinția Sa în predica rostită către pelerini:

În acest hram, care s-a întins până astăzi, o prăznuim pe Sfânta Parascheva, cea care a câștigat sfințenia acestei vieți și a primit încredințarea de la Dumnezeu că viața ei este bineplăcută. Nu a căutat Sfânta Parascheva nici să se impună în fața cuiva, nici să domine, nici să-și agonisească avere, nici să fie slăvită în viața ei scurtă, ci iată, după sute de ani de când viața ei a fost vădită de Dumnezeu ca fiind sfântă și dreaptă, primim ajutorul ei și astăzi, pentru că vie fiind, a avut o inimă plină de ajutor, de deschidere și de dragoste față de oameni, chiar dacă atunci, acestea erau în inima ei ca o sămânță, care prin rugăciune, lucra mântuire, sănătate și viață în lume. Astăzi vedem minuni concrete, iar oamenii se miră, cei care se însănătoșesc de boli incurabile, oameni care își află pacea inimii, toate acestea sunt semnul că Dumnezeu, în inima celui ce ascultă cuvântul Lui, face și astăzi minuni.

După momentul Heruvicului, diaconul Ionuț Valentin Drăghici a dat citire mărturisirii de credință față de Biserică, iar după ce a fost condus de preoți în Sfântul Altar, a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” Fântânele, Protopopiatul Iași I.

De la debutul evenimentelor dedicate hramului Sfintei Parascheva și până în acest moment, peste 320.000 de pelerini din întreaga lume ortodoxă au sosit la Iași și s-au închinat la moaștele Ocrotitoarei Moldovei. De asemenea, peste 45.000 de credincioși așteaptă pentru a ajunge în curtea Catedralei Mitropolitane. La momentul publicării acestui material, rândul începe la stâlpul 60, potrivit informațiilor oferite de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău. Timpul de așteptare pentru a ajunge la raclă este destul de mare, așadar cei care vor veni de acum la Catedrală sunt rugați să aibă o îmbrăcăminte corespunzătoare acestui sezon și să țină cont de indicațiile oferite de autorități.

Vă invităm să accesați și:

(Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Viața noastră are un rost, iar Domnul are un plan cu noi”

(Video) Slujbă arhierească în a 9-a zi de pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva

Autor: Flavius Popa
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre:

Citește și alte articole despre