Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași
„Să fiu un medic bun” - rugăciunea unei tinere către Cuvioasa Parascheva

Eram studentă la medicină în anul IV şi, în preajma unei sesiuni, m-am plâns preoților care erau la racla Sfintei Cuvioase Parascheva că mi-am pierdut echilibrul. Câteva minute bune mi-au vorbit ca şi cum mă cunoşteau. Descopeream uimită că scot eau la iveală adevăruri din inima mea, ştiute doar de mine. Îndemnurile şi sfaturile au fost ca un far călăuzitor pentru toată viaţa mea. M-au ridicat din groapa în care eram şi am devenit deodată uşoară, vioaie, optimistă.

În acea sesiune am avut o singură notă de 9, restul de 10. Am mers bucuroasă să-i spun părintelui rezultatele, dar părintele, cu severitate, mi-a interzis să-i mulţumesc, sfătuindu-mă ca numai lui Dumnezeu să-I mulţumesc şi mijlocitoarei mele, Cuvioasa Parascheva.

De ziua Sfintei, gândeam că nu pot merge la ea, fiindcă e aglomerat, că au prioritate cei veniţi de departe. Însă de ziua mea, ţineam să împărtăşesc bucuria cu alţii, să primesc felicitări (...). Spre sfârşitul facultăţii am început să cred că şi Sfânta Parascheva se bucură s-o vizitez pe 14 octombrie, aşa cum de-abia aştept şi eu să primesc o urare, o floare, un cadou de ziua mea.

Mi-am propus să respect mereu această descoperire. În alt an, după cum mi-a permis serviciul, am pornit la timp, singură, cu oarecare teamă. Am avut tentaţia de a mă reîntoarce după două ore, cu gândul să las o floare, un pomelnic, dar la îndemnul unei tinere femei, (...) am găsit curajul, pacea şi marea bucurie, ca după 12 ore, să mă închin Cuvioasei. Am cules în etapa următoare multe reuşite.

De fiecare dată, îmi doream să vin la Cuvioasa şi găseam posibilitatea minunată de a ajunge să mă rog ei cu lacrimi să mă ajute, să fiu un om bun, un medic excelent... Maica „mult folositoare” simt că mă ocroteşte în multe momente de încercare, la examene. (...) Primesc atât de multe răspunsuri calde, delicate, la rugăciunile cu jale, disperate, pentru mine, dar şi pentru alţi bolnavi sau cunoscuţi!

M.D., Fălticeni

(Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva, Mărturii ale închinătorilor (3), Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 232 - 233)

 

Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: stire