Articolele zilei

QUO VADIS – un festival – 37 de filme

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM QUO VADIS

IAȘI, 7 – 10 NOIEMBRIE 2024

Prima ediție, la 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, este pusă sub genericul Libertate.

Un actor deținător de 5 premii Emmy și un regizor premiat cu marele premiu la Festivalurile de film de la Karlovy Vary și Montreal, realizatoarea proiectului Revoluța Modelelor, directorul festivalului de film Byzanfest din Melbourne regizori, producători, istorici și critici de film din Statele Unite ale Americii, Serbia, Grecia, Georgia, Kârgâzstan, Kazahstan, România, Austria vor veni la Iași, la Festivalul Internațional de Film Quo Vadis.

Marele regizor român Nicolae Mărgineanu, actorul Jonathan Jackson cunoscut pentru rolurile din Unsung Hero, Nashville, General Hospital, Sfântul Iosif Isihastul etc., regizoarea Cristina Chirvasie, Părintele Arhimandrit Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Athos, regizorii Simon Scionka, Asel Zhuraeva, Aleksandar Djurovic, Ivan Jovic, Andrej Sepetkovski și mulți alți cineaști vor fi prezenți la Iași.

37 de filme (artistice și documentare de lung și scurt metraj și docudrame) vor fi proiectate la Ateneul din Iași, Sala de cărămidă a Palatului Braunstein, Sala Diotima a Casei de Cultură Mihai Ursachi și Sala Iustin Moisescu din incinta Ansamblului Mitropolitan din Iași. La Baia Turcească, publicul venit la festival va putea admira fotografiile celebrului artist fotograf de portrete din Georgia, Yuri Mechitov.

Trofeul Festivalului sculptură în metal este realizat de un artist vizual ieșean, Emanuel Chiriac (prototipul de mari dimensiuni și replicile sale).

Filmele de artă ale celebrilor regizori Tengiz Abuladze și Sergey Parajanov, la centenarul nașterii lor, vor face deliciul cinefililor. Producții de boxoffice din SUA, Grecia și Serbia vor bucura fără îndoială pe cei care vor abandona pentru cele 4 zile de festival platformele cunoscute de streaming, iar filmele recente din Asia Centrală vor prilejui imersiunea publicului în realitatea unor țări aflate pe falia unor puternice seisme sociale și politice.

Reîntâlnirea cu regizorul Nicolae Mărgineanu și filmele sale Poarta Albă, Undeva în Est, Fals tratat de mântuire a sufletului și întâlnirea cu regizoarea Cristina Chirvasie și filmele sale documentare vor hrăni curiozitatea tinerilor de a înțelege vremuri de care adulții își amintesc cu durere și pe care nimeni nu își dorește să le mai trăiască. Dar, mai presus de toate, publicul de toate vârstele va cunoaște că omul, indiferent de nenorocirile care îi apar în cale, are resursele să le depășească fără a-și pierde umanitatea, scânteia divină din el. Este mesajul tuturor filmelor prezente în festival.

Pe site-ul quo-vadis.ro este publicat programul, iar organizatorii oferă posibilitatea rezervării locurilor în avans la cele peste 40 de evenimente din cadrul festivalului. Accesul va fi gratuit în baza rezervării în avans.

Directorul artistic al festivalului este istoricul și criticul de artă Elena Dulgheru, iar Director executiv este regizoarea Violeta Gorgos, organizator principal este Arhiepiscopia Iașilor, care are ca parteneri: Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Consiliul Județean Iași, Primăria Iași, Ateneul Național din Iași, Muzeul Municipal Regina Maria, Casa de cultură Mihai Ursachi, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigorie T. Popa, Universitatea de Arte George Enescu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, Colegiul Sfântul Nicolae, ASCOR Iași, Centrul de cinematografie din Georgia, Cineteca Bologna, Liceul Varlaam, Festivalul Internațional de Film Ortodox Byzanfest din Melbourne (Australia).

Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: