Articolele zilei

Prima zi a anului la Catedrala Mitropolitană din Iași: „Toate legămintele din Vechiul Testament erau aşteptări ale lui Dumnezeu ca omul să se întoarcă spre sine, spre Dumnezeu”

În prima zi a anului 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Mitropolitană din Iași.

În predica rostită în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit a amintit cele trei sărbători din data de 1 ianuarie: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și începutul Anului Nou civil.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat praznicul împărătesc al Tăierii-împrejur, subliniind importanța legămintelor în viața spirituală a creștinului.

Făcând referire la textul biblic citit la Apostol (Coloseni 2: 8-12), ierarhul a spus că „tot creștinul trebuie să se cuprindă de duhul tainei tăierii-împrejur ca lepădare a duhului cărnii, a duhului lumii, pentru ca omul să-și împodobească mintea, inima și cugetul cu duhul lui Dumnezeu, cu înțelepciunea cea de taină și mai înainte de veci a Lui, drept călăuză spre împărăția cerurilor”.

„Tăierea-împrejur ne amintește de legământul pe care Dumnezeu l-a făcut cu Avraam, legământ care s-a statornicit și s-a împlinit prin venirea Mântuitorului în lume și restabilirea legământului pe care Dumnezeu prin creație l-a făcut cu omul, și anume ca omul să fie în comuniune cu El”, a explicat Părintele Mitropolit.

„Întreaga existență a omului ar trebui să fie împlinirea acestui legământ de comuniune”, a concluzionat IPS Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a citit, după rânduială rugăciuni de mulțumire pentru anul ce tocmai s-a împlinit și de binecuvântare pentru noul an. De asemenea, credincioșii au primit la final binecuvântarea ierarhului.

O Galerie foto completă de la eveniment puteți urmări accesând linkul https://doxologia.ro/stiri/inceputul-anului-la-catedrala-mitropolitana-din-iasi-galerie-foto

Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: