Prima Denie din acest post, la Catedrala Mitropolitană din Iași
Potrivit rânduielii tipiconale, miercuri seară, în săptămâna a V-a din Postul Mare, se săvârșește Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În Catedrala mitropolitană din Iași, slujba canonului a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți, slujitori ai Catedralei. În cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit și Viața Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic și duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat importanța Deniei Canonului Mare:
Slujba Canonului ne arată că viețuirea noastră ar trebui să ritmeze, să bată, după ritmul Scripturii. Multe chipuri, de oameni minunați sau de oameni păcătoși, din Sfânta Scriptură au fost așezate în fața noastră în această seară cu nădejdea pe care o exprimă Biserica, că modelele de pocăință care au fost prezentate vor constitui izvor de inspirație pentru noi și modelele păcatului le vom evita cu ajutorul lui Dumnezeu.
Prin rugăciune aleasă îi mulțumim lui Dumnezeu că a binecuvântat această perioadă a anului cu Slujba Canonului celui Mare, cu toată bogăția Sa, cu toată bogăția Împărăției Cerurilor, revărsată prin intermediul Canonului asupra noastră ca să ne fie hrană binecuvântată, pâine spre ființă, apă vie care să ne hrănească sufletele noastre însetate, mințile noastre înfometate și poate, inima noastră, cât este ea de cuprinsă, în mod special în această perioadă a anului, de un dor mai aprins după cele ale lui Dumnezeu, după cele ale Împărăției Sfintei Treimi.
Dumnezeu să binecuvânteze zilele următoare, împodobite cu Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, cu Slujba Acatistului de vineri seara și deja, puțin câte puțin, ne apropiem de Săptămâna Floriilor, de Duminica Intrării Domnului în Ierusalim și Săptămâna Pătimirilor Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Ce este Canonul cel Mare?
Canonul cel Mare, pus sub semnul pocăinței, este un imn liturgic ce cuprinde peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului. Canoanele liturgice au apărut la sfârșitul secolului al VII-lea și începutul secolului al VIII-lea, înlocuind în mare măsură imnurile liturgice numite Condac. Sfântul Andrei Criteanul a fost considerat drept „părintele canoanelor “, fiind așadar primul alcătuitor de canoane și inițiatorul acestei specii imnografice în Biserica Ortodoxă.
(Video) IPS Teofan: „Slujba canonului ne arată că viețuirea noastră trebuie să bată după ritmul Scripturii”
(Video) Prima Denie din acest post, la Catedrala Mitropolitană din Iași
(Foto) Denia Canonului cel Mare, la Catedrala Mitropolitană din Iași