Patima beției – o boală și o rană a însingurării
Cum să o iert pe mama mea alcoolică? Atunci când sunt acasă, mă cert cu ea, dar când nu mai sunt acasă, îmi pare foarte rău şi vreau să mă schimb.
Alcoolismul ăsta e dovadă că are durere în ea. Trebuie să o ierţi. Păi n-are destulă suferinţă în inima ei? Tu crezi că ei îi place faptul că este alcoolică? Pentru ce s-o ierţi? Pentru ce s-o ierţi tu? Cui a greşit? Dacă a greşit cuiva, Dumnezeului ei a greşit. Şi oare suferinţa în care o vezi nu este destulă pricină pentru tine ca să te umileşti şi să o jeleşti pe mama ta? Orice patimă este o boală, suntem bolnavi. Şi oare trebuie să-i înmulţim durerea cu nemulţumirea noastră, cu supărarea noastră? Să iertăm, să iertăm! Dumnezeu să o ierte. Nu văd pentru ce ar trebui să o ierţi, dar văd pentru ce ar trebui să te umileşti şi să plângi şi să-i acorzi cât mai multă atenţie, să-i oferi din timpul tău, din viaţa ta. Pentru că este mama ta. Cei care ajung în această boală o fac din cauză că se simt însinguraţi, pentru că nu au mai avut parte de dragoste, pentru că nu li s-a mai acordat atenţie, pentru că nu şi-au mai găsit un rost în viaţa asta. Asta este ceea ce ar trebui să faci. Dar pentru ce s-o ierţi? E mama ta. Nu ţi-a greşit cu nimic.
Să ne uităm mai senin la păcatele celorlalţi, pentru că păcatul întotdeauna aduce foarte multă durere. Să ne gândim la durerea din inima celuilalt, la suferinţa lui. Să ne gândim că oricine are o patimă, o vede şi îi este ruşine de ea, şi-l doare, şi plânge. Şi gândindu-ne astfel, să ne rugăm pentru el ca Dumnezeu să-l izbăvească şi să luăm seama la noi înşine, ca nu cumva şi noi să cădem în aceeaşi ispită. Că aşa ne zice Apostolul Pavel, că, dacă nu suntem atenţi la noi înşine şi vedem păcatul celorlalţi, putem cădea oricând în el.
(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 88-90)