Articolele zilei

Părintele Mitropolit Teofan a slujit la Catedrala Mitropolitană: „Omul care lucrează talanții este omul care primește cu recunoștință și dăruiește cu generozitate”

În duminică în care se face pomenire despre Pilda Talanților, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite în această duminică de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești ale acesteia:

Omul care lucrează talanții este omul care primește cu recunoștință și dăruiește cu generozitate. A primi cu recunoștință și a oferi cu generozitate creează un uimitor echilibru în viața omului. Multă odihnă sufletească are acel om pentru sine, multă odihnă răspândește în jurul său, un asemenea om devine odihnitor de oameni, odihnitor de sine și chiar odihnitor de Dumnezeu. Noi îi oferim lui Dumnezeu viața noastră, bucuriile noastre, necazurile noastre și chiar starea noastră de păcat o dăruim lui Dumnezeu în nădejdea iertării Sale. Și Dumnezeu, în mod special în timpul Sfintei Liturghii, primind viața noastră, primind-o în mâinile Sale, se oferă pe Sine în pâinea și vinul care devin Trupul și Sângele Său.

La finalul Sfintei Liturghii, drept răsplată pentru activitatea pe care o desfășoară în cadrul Centrului Eparhial, părintele Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost hirotesit de IPS Teofan întru iconom stavrofor.

Autor: Mihail Vrăjitoru
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: