Proclamarea Canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul - 25 martie 2018

Osemintele Mitropolitului Iosif Naniescu, ctitorul Catedralei Mitropolitane din Iași, au fost scoase din mormânt

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de părinții Catedralei Mitropolitane din Iași și de muncitori ai echipei Meșterul Manole de la Centrul Eparhial Iași, a deschis mormântul Mitropolitului Iosif Naniescu. Momentul emoționant a avut loc pe 16 septembrie 2015, la ora 20.30, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În acest context, s-a ridicat piatra de marmură deja crăpată în câteva locuri, a fost îndepărtat pământul de pe mormânt și s-au scos cu grijă din criptă osemintele, dar și bucăți din veșmântul arhieresc în care a fost înmormântat ctitorul, crucea și engolpionul din lemn sculptat, parte din baston, bucăți din scândurile sicriului care nu au putrezit în cei 113 ani de la înmormântare și pământul existent din criptă.

În Catedrală, osemintele au fost spălate cu agheasmă, vin și untdelemn, apoi au fost puse într-un sac special, sigilate și așezate într-o răcliță de lemn sculptat, care este prevăzută cu sticlă și lacăt. Apoi, au fost depuse în capela Reședinței mitropolitane, până ce Bunul Dumnezeu va rândui să fie puse la închinare, ca Sfinte Moaște.

Urmează ca părțile din veșmântul arhieresc găsite intacte, engolpionul, crucea, scaunul și bastonul să fie restaurate și depuse în mormânt, după reabilitatrea lui, în așa fel încât să fie la vedere și cinstite cum se cuvine.

La Catedrala Mitropolitană din Iași, în ultimii ani s-au intensificat lucrările de restaurare. În plus, aici se lucrează pentru construirea unui muzeu al Catedralei la subsol și a unui baptisteriu, dar și la  reamenajarea curții Centrului Eparhial, printr-un program european. Toate aceste proiecte, executate de Firmele Iasicon și Construcții UNU, au generat și alte lucrări care se impuneau. Astfel, mormântul de lângă zidul Bisericii celei mari, aflat în partea de miazăzi (conform Testamentului Mitropolitului Iosif Naniescu, 1900 noiembrie 8), rămăsese mai jos decât aleea nou construită și pavată - și a trebuit să fie reabilitat, pentru că se degrada.

Încă din toamna anului 1992, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu gândul la o viitoare propunere de canonizare, l-a delegat pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, ca dimpreună cu părinții Catedralei Mitropolitane din Iași să facă primele cercetări în mormântul ctitorului Catedralei, Mitropolitul Iosif Naniescu. S-au găsit întregi osemintele mitropolitului, care fusese înmormântat în scaun și protejat de un sicriu din scândură. După săvârșirea unui parastas, osemintele au rămas pe mai departe în mormânt, până la acest moment.

(Arhim. Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași)

Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: