Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași
Moaştele Sfintei Mari Mucenițe Tecla, aduse la Iaşi cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Mare Muceniță Tecla este prima femeie martir a Bisericii. Născută în cetatea Iconium din Asia Mică, a fost convertită la credința creștină prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel, care a ajuns în oraș în prima călătorie misionară, în jurul anului 44.

Când Pavel a fost alungat din oraș de către autorități, Sfânta Tecla a refuzat să se dezlipească de acesta. Atunci, mama ei l-a convins pe judecător să o condamne la moarte prin ardere de vie. Încurajată de dragostea ei pentru Hristos, ea a făcut semnul Crucii peste flăcări și a fost înconjurată de lumină, rămânând neatinsă de flăcări. Astfel, guvernatorul a poruncit ca Sfânta să fie dată la fiare. Imaginea a adus pe mulți contemporani la credința creștină: fecioara creștină goală și fiarele așezate cuminți, la picioarele tinerei.

După regăsirea cu Sfântul Pavel, tânăra s-a retras într-o regiune pustie și aspră din Seleucia Isauriei, teritoriu aflat în actuala Sirie. La vârsta de 90 de ani, a trecut prin ultima încercare a vieții. Fugărită de către preoții religiei idolatre, Sfânta Tecla L-a chemat pe Mântuitorul în ajutorul ei. În acel moment, o piatră din munte s-a despicat și a acoperit-o, Sfânta dându-și astfel sufletul în mâinile Domnului.

*** Mai multe despre Sfânta Mare Muceniță Tecla puteţi afla aici: Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu Apostolii, Tecla

*** Detalii veţi putea găsi, în perioada următoare, pe pagina specială dedicată Hramului Catedralei Mitropolitane din Iași în următorul link: http://www.doxologia.ro/hramul-sfintei-cuvioase-parascheva

Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: stire