Articolele zilei

„Maica Domnului, pe tine te am de mamă!”

Primul ctitor al chiliei „Sfântul Efrem” din pustia Katunakiei a fost bătrânul Longhin. Acesta fusese monah în Mănăstirea Xenofont și căpitan pe corabia mănăstirii. Odată, așa cum plutea cu corabia, a observat că o oarecare piedică oprește vasul. Când s-a aplecat peste proră să vadă ce se întâmplă, a văzut o icoană a Maicii Domnului numită „Împărăteasa Îngerilor”, lipită de corabie. Atunci când s-a stabilit la Katunakia a adus-o împreună cu el, pentru binecuvântare și ocrotire. Aici, pe la jumătatea secolului al XIX-lea a zidit o mică chilioară. Mai târziu, a venit lângă el Părintele Efrem, un tânăr întreprinzător și harnic. Acesta și-a părăsit locul de naștere, Tiva, și s-a dăruit nevoinței monahale și construirii bisericii și chiliei de mai târziu. El este ctitorul principal al Chiliei „Sfântul Efrem”.

Cândva, pe starețul Efrem Katunakiotul îl lupta gândul să meargă să o vadă pe iubita lui mamă. Inima îi spunea: „S-o văd pe mama și după aceea pot să mor!”. Atunci a mers în biserică, s-a așezat în fața icoanei Maicii Domnului din catapeteasmă, numită „Stăpâna îngerilor” și a spus: „Maica Domnului, de când am venit în Sfântul Munte, pe tine te am de mamă”. Și îndată a fost izgonit din inima lui gândul care îl lupta.

(Ieromonahul Iosif Agioritul, Starețul Efrem Katunakiotul, traducere de Ieroschim. Ștefan Nuțescu, Schitul Lacu-Sfântul Munte Athos, Editura Evanghelismos, București, 2004, pp. 27-28, 30)

Autor: Ieromonahul Iosif Aghioritul
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: