Articolele zilei

La Iași, are loc Conferința Națională a Societăților Ortodoxe a Femeilor Române din țară și diaspora

Ieri seară, de la ora 18.00, în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc festivitatea de deschidere a Conferinței Naționale a Societăților Ortodoxe a Femeilor Române.

Mai multe detalii despre această întâlnire am aflat de la Daniela Naclad, preşedintele societății:

Cu bucurie îi întâmpinăm pe toți invitații din întreaga țară. În aceste zile, noi la Iași sărbătorim treizeci de ani de la reînființarea Societății Ortodoxe a Femeilor, lucru care s-a întâmplat pe 4 martie 1994 și de atunci noi zicem treizeci de ani de fapte bune, treizeci de ani de misiune. Am continuat activitatea înaintașelor noastre, inclusiv a principesei Olga Sturza. Milităm pentru păstrarea și reînvierea virtuților moral creștine ortodoxe în școală, în familie, în biserică și în societate și ne bucurăm de prezența a patruzeci și patru de membre din șaptesprezece societăți din țară și din diaspora. Vor fi zile pline de folos sufletesc pentru fiecare dintre noi, dar va fi și un schimb de experiență între societăți. Ieri seară am avut festivitatea de deschidere, ca să ne cunoaștem mai bine – avem și societăți nou înființate prezente. Astăzi dimineață ne-am rugat împreună la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, după care am avut lucrări, până pe la ora douăsprezece, iar imediat după le vom plimba pe invitatele noastre prin centrul Iașului, le vom duce la Mănăstirea Trei Ierarhi, la Biserica Sfântul Nicolae, vom merge și la un spectacol de operă la Teatrul Național, acesta fiind emblematic pentru zona noastră. În ziua de sâmbătă vom face un pelerinaj la mănăstirile din jurul Iașului, prilej de împreună rugăciune și de întărire duhovnicească.

În cadrul întâlnirii de seara trecută, publicul prezent a primit în dar cartea intitulată „Oameni și fapte. 10 ani de activitate a SOFR Iași”. Această lucrare a fost oferită de către președintele de onoare a SOFR Iași, Angela Paveliuc Olariu.

E un moment special pentru mine și este motivat, deoarece, acum treizeci de ani în urmă, când la Iași era Mitropolit Preafericitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, am reînființat la Iași Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, pe vremea aceea, filială a Societății Ortodoxe din București. Un moment cu totul special, deoarece, începând din 1994, timp de peste doisprezece-treisprezece ani, am condus această societate împreună cu mai multe doamne dăruite din suflet, cu dorința specială de a face bine, de a ajuta pe cei care aveau nevoie de ajutor: pe bolnavii noștri, pe persoanele în vârstă, pe copiii care se aflau în spital. Și am reușit aceasta și cu ajutorul unor oameni ce sponsorizau activitățile noastre. După treisprezece ani am cerut binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan de data aceasta, ca să pot să plec din funcție, pentru că am considerat că e necesar să vină altcineva, o persoană mai tânără, ca să continue în același timp activitatea societății femeii ortodoxe din Iași.

Prezent la eveniment, arhim. Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii Bucium, dar și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru activitățile SOFR, a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc:

Sunt deja o sută și ceva de ani de când s-a înființat Societatea Ortodoxă a Femeilor din biserica noastră. Este o șansă ca doamnele să se poată manifesta în biserică, să inițieze proiecte, să creeze. Întâlnirea personală e foarte importantă. Acum ne întâlnim pe e-mail, prin telefon, dar faptul că ne vedem, ne salutăm, împărtășim experiențe, gânduri de peste tot din țară și din Basarabia este o experiență foarte importantă și noi trebuie să fim prezenți, să fim atenți unii la alții pentru că nu mai întâlnim altundeva această ocazie.

Vineri, începând cu ora 9.40 a avut loc deschiderea lucrărilor întâlnirii de suflet „SOFR Iaşi – 30 de ani!”, urmând ca până duminică, 22 septembrie, membrele Societăților Ortodoxe a Femeilor Române să participe la o serie de sesiuni de lucrări și de cunoaștere.

Totodată, ele vor efectua un pelerinaj la mănăstirile din jurul orașului Iași, dar și o vizită la Opera Națională Română Iași.

Autor: Mihail Vrăjitoru
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: