Articolele zilei

IPS Mitropolit Teofan, prezent la deschiderea Simpozionului internațional „Memorie istorică și spiritualitate românească”

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc astăzi în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului mitropolitan Iași în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a prof. Areta Moșu, vicepreședinte ASTRA și președinte a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”- Iași, a gl. mr. (rz.) Vasile Roman, prim-vicepreședinte ASTRA Iași, a numeroși preoți și teologi din Republica Moldova, din cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași și din alte instituții de învățământ teologic din țară.

După intonarea imnului de stat al României și al imnului oficial ASTRA, au urmat mesajele oficiale de deschidere a simpozionului. În cuvântul transmis cu această ocazie, IPS Părinte Teofan a subliniat importanța activităților derulate de instituții precum Despărţământul ASTRA pentru păstrarea valorilor culturale și spirituale românești: „Instituții precum ASTRA, evenimente precum cele organizate de dumneavoastră de-a lungul anilor, ideile sau conceptele care vă animă, toate acestea sunt tocmai un răspuns la provocările care apar din ce în ce mai des în arealul românesc și nu numai, constituind împreună cu alte entități responsabile din această țară oaze de normalitate, piloni de rezistență, cetăți de scăpare, elemente de refugiu întru așteptarea unor vremuri mai bune și mai drepte. De aceea, în numele Sfintei Mitropolii, vă mulțumim pentru tot ceea ce împliniți aici, la Iași, la Chișinău, la Cernăuți, la Cahul, la Ismail, la Odessa, în alte locuri din țară sau printre românii din afara granițelor țării. Este absolut necesar ca în șuvoiul care vine asupra noastră să existe și pietre tari precum asociațiile și evenimentele dumneavoastră”.

În cadrul evenimentului, IPS Părinte Mitropolit Teofan a primit din partea scriitorului Ion Onuc Nemeş volumul „ASTRA în satul meu”.

În continuarea zilei, lucrările unei secțiuni a simpozionului au continuat în Sala Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”.

Simpozionul internațional „Memorie istorică și spiritualitate românească” este organizat de Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu”- Iași, parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Centrul de Informare al României Ismail, Consulatul General al României la Odesa, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, Cercul ASTRA „B.P. Hasdeu” Cahul, Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” Covasna.

„Asociaţiunea Transilvană pentru literatura şi cultura poporului român” (ASTRA) a fost fondată în 1861 la Sibiu, din iniţiativa a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu prelaţii Bisericilor Ortodoxă şi Greco-catolică. În perioada contemporană, ASTRA rămâne una dintre cele mai durabile întreprinderi culturale din istoria României, având contribuţii însemnate la afirmarea şi recunoaşterea valorilor naţionale.

Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi a fost înfiinţat pe 18 noiembrie 1994, fiind unul dintre cele mai active despărţăminte astriste, instituția desfășurând numeroase acţiuni de popularizare şi răspândire a culturii naţionale în România şi în cadrul comunităţilor de români din jurul României, precum și diferite activități de înalt nivel ştiinţific şi academic.

Autor: Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: