Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Îndemnul Episcopului Basarabiei de Sud către pelerini: „Să căutăm cele veșnice prin folosirea celor vremelnice, precum Sfânta Parascheva”

Din soborul preoților au făcut parte clerici din Episcopia Basarabiei de Sus, precum și din Protopopiatul Pașcani. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Nectarios“ al Bisericii „Sfântul Nectarie“ din Iași.

În cuvântul rostit către pelerini, Preasfinția Sa a relatat câteva detalii din viața Cuvioasei, arătând în același timp modelul pe care trebuie să-l urmeze credincioșii pentru a primi harul lui Dumnezeu:

Dacă privim în viața Sfintei Parascheva, vedem câteva lucruri pe care vreau să le pun la inima dumneavoastră. Mai întâi, vedem dragostea mare față de semenii ei și respectul față de părinți. Al doilea lucru pe care îl învățăm din viața Sfintei este milostenia, și în viața ei vedem că ea făcea milă cu tot ce avea, făcea milă din cele pe care le primea de la părinți, pe care le împărțea cu semenii ei săraci și necăjiți, iar după ce părinții ei au trecut din această viață, Sfânta și-a împărțit averea săracilor și a mers la mănăstire, a mers să-și continue trăirea ei acolo, în sihăstrie, în rugăciune, în post și priveghere, pentru că știa că toate pe care le avem trebuie să le folosim pentru a procura cele netrecătoare. Vedeți, cum lucrează Dumnezeu minunat, prin cele vremelnice ne ajută să le cumpărăm pe cele veșnice, dacă știm să le folosim pe cele vremelnice. Dumnezeu, care a văzut inima ei bună, care a văzut dragostea față de semeni, care a văzut felul în care știa să împartă toate pe care le-a dat, căci știa că sunt de la Dumnezeu, a primit-o cu sfinții Săi în Ceruri, și chiar dacă Sfânta Parascheva nu a trăit o viață lungă, doar 27 de ani, a știut să acumuleze în candela vieții ei, prin faptele bune, uleiul credinței care a făcut-o să devină cunoscută și apreciată după trecerea din această viață și mai mult, mai ales că Sfânta Parascheva a primit darul facerii de minuni. Acest lucru îl vedem după descoperirea sfintelor sale moaște și până astăzi, pentru că toți pelerinii care vin să se închine vin cu necazul lor, vin cu durerea lor, cu toate cele pe care le au în inimă, i le spun Sfintei și se întorc acasă ușurați.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru și prin eforturile părintelui Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei, 5 autocare cu pelerini din Republica Moldova vor participa gratuit, în perioada următoare, la pelerinajul organizat la Iași, oferind credincioșilor basarabeni oportunitatea de a se închina la moaștele celor doi sfinți.

Până la momentul realizării acestui material, conform informațiilor oferite de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, peste 118.000 de persoane au trecut pe la baldachinul Sfintei Parascheva. De asemenea, în acest moment, peste 51.000 de pelerini așteaptă să ajungă în curtea Catedralei. Vă reamintim faptul că portalul Doxologia.ro și site-ul mmb.ro oferă locația în timp real pentru a vedea de unde începe rândul închinătorilor. La ora 13.00, rândul ajungea până la stâlpul 111, pe Bulevardul Regele Mihai I al României.

Autor: Flavius Popa
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: