Articolele zilei

Frumusețea lumii – un ajutor real pentru desăvârșirea omului

Această minunată frumusețe a lumii, copile, cu florile multicolore și variate, cu păsările frumoase și grațioase, această frumusețe minunată cu atâtea și atâtea chipuri frumoase, cu străluciri și lumini, a fost făcută pentru un singur și mare scop: ca să mulțumească privirea și ochii omului, să constituie, ca să zicem așa, destinația lui biologică, să devină ajutor spre desăvârșirea omului și spre slava lui Dumnezeu.

Frumusețea minunată a lumii, cu preafrumoasa ei melodicitate, cu armoniile minunate ale trilurilor de păsări, cu melodiile preadulci ale instrumentelor muzicale, cu sunetele minunate ale omului, ale psalților, ale cântăreților, precum și cuvintele minunate pe care le spun oamenii în cuvântări, toate acestea au fost făcute ca să bucure urechile și auzul omului, ca să devină ajutor spre desăvârșirea lui și spre slava lui Dumnezeu.

Minunata frumusețe a lumii, cu miresmele cele de nedescris, cu aromele florilor și mirosurile îmbietoare ale bucatelor, cu dulceața înmiresmată și curată a aerului, a fost făcută spre a bucura mirosul și respirația omuluispre a-i fi ajutor în desăvârșirea sa și spre slava lui Dumnezeu. Minunata frumusețe a lumii cu delicatele tulpini ale plantelor și catifelatele petale ale florilor, cu pielea frumoasă și catifelată a animalelor, a oamenilor și cu fiecare obiect frumos, a fost făcută spre a bucura atingerea omului, spre a fi ajutor în desăvârșirea sa și să Se slăvească Dumnezeu.

Minunăția frumuseții lumii, cu dulceața gustului, a fructelor, a sucurilor, a fost făcută spre a se bucura gustul omului, spre desăvârșirea sa și slava lui Dumnezeu. Această variată minunăție a frumuseții lumii, acest frumos capabil să mulțumească simțurile a fost numit de către Sfinții Părinți ai Bisericii noastre frumosul natural sau estetic.

(Arhimandritul Spiridonos LogothetisRăspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia și lumea, traducere din limba greacă de Părintele Șerban Tica, Editura Sophia, București, 2012, pp. 87-88)

Autor: Arhimandritul Spiridonos Logothetis
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: