Muzeul Mitropolitan > Exponatul lunii

Exponatul lunii martie 2023: Icoana „Adam lucrând pământul și Eva torcând”

Pentru exponatul lunii martie din acest an, a fost aleasă icoana „Adam lucrând pământul și Eva torcând”, datată spre mijlocul secolului XIX-lea, de proveniență locală, moldovenească, care a aparținut parohiei din localitatea Izvorul Mureșului - Bicazul Ardelean.

Ulterior, a fost împrumutată Muzeului Mitropolitan din Iași. Aceasta icoană este una dintre cele 3 (din 4) icoane de poală expuse în cadrul expoziției „Viața omului”, fiind precedată de scenele „Adam și Eva în Rai” și „Izgonirea lui Adam și a Evei din Rai”, expuse în vitrina din stânga a sălii Ekklesia, denumită Istoria începuturilor: Căderea lui Adam.

Icoana este pictată în tempera pe suport, cu preparație de grund. Suportul pe care este realizată icoana este un panou din lemn de conifer, fiind compus din două panouri mai mici îmbinate prin lipire, prevăzute pe verso cu două traverse îmbinate în formă de „coadă de rândunică”. Scena este pictată într-un câmp octagonal, cu dimensiuni de 52 x 52 cm din care rama are o lățime de 4, 5 cm. Scena are o ramă albă, mărginită de alte două mai subtiri. La partea superioară, în câmpul scenei a fost scrisă denumirea icoanei.

Adam este pictat din profil stânga, cu părul, barba și mustățile castaniu-roșcat, fiind îmbrăcat cu o tunică verde închis, lucrează pământul cu o sapă triunghiulară. La o mică distanță, în față, este reprezentată Eva, care toarce lână cu mâna stângă din furcă, iar cu mâna dreaptă ține fusul. Eva este îmbrăcată cu o haină alb-gălbui simplă cu acoperământ pe cap. Cele două personaje sunt reprezentate fără aureole, semn că au pierdut Harul.

Pictura este simplă, naivă și foarte sugestivă. Fondul scenei este albastru, la apropierea de sol este alb, iar pământul este reprezentat cu brun și vegetație închisă la culoare. Pe cât de simplă și naivă este pictura, pe atât de sugestive sunt chipurile celor două personaje. Dacă mâinile lor sunt active, privirea lui Adam și a Evei sugerează tristețe, părere de rău pentru pierderea Raiului.

Scena principală este încadrată într-un fond pictural cafeniu-cărămiziu, fiind completată cu vegetație stilizată la partea inferioară, central, cu trei arbori coniferi mai mici, încadrați marginal cu unul mult mai mare, cel din stânga având fructe roșii. Starea de conservare a icoanei este bună, se pot observa la marginea inferioară  zone cu stratul de preparație și peliculă de culoare lipsă, repictări, depozite de murdărie ancrasată și depuneri de gudroane. Dimensiunile icoanei sunt 92, 5 x 62 x 2, 2-2, 5 cm. Marginea icoanei este de culoare neagră având lățimea de 3 cm.

Prin analogie, în perioada postului care tocmai a început, muncim cu mâinile și/sau cu mintea, având în inimă, faptă și gând, rugăciunea, nădejdea și credința. Astfel, viața poate căpăta parfum de Rai!

Elena Bercu

Citește și alte articole despre: