Exponatul lunii mai 2024: Potir donat de prințul Grigore Alexandru Ghica
Potirul face parte din colecția Muzeului Mitropolitan Iași și este expus în prima sală a muzeului, sala „Sinaxar”.
Potirul (din greacă Ποτήριο) este un vas liturgic în care se află vinul euharistic. Denumirile din franceză calice, germană kelch, engleză chalice respectiv italiană calice, provin de la termenul latin calix, care a dat în română termenul botanic caliciu (cupa unei flori).
Potirul simbolizează coasta lui Iisus Hristos din care au curs, pe Cruce, sânge și apă, și simbolizează, deopotrivă, paharul de la Cina cea de Taină și cel în care, după tradiție, Sfântul Ioan Evanghelistul a strâns o parte din sângele Mântuitorului vărsat pe Cruce.
Materialele folosite pentru potire au fost diferite: lemn, piatră, fildeş, marmură, onix, alabastru, sticlă, aur, argint, şi se împodobeau cu picturi şi basoreliefuri reprezentând scene sfinte ori flori, vegetale şi forme geometrice, încrustate cu emailuri. Astăzi, cel mai adesea, potirele folosite la Sfânta Liturghie sunt confecționate din diferite aliaje de metale care pot fi (sau nu) aurite sau argintate.
Potirul prezentat ca exponat al lunii acesteia a fost realizat din argint aurit, având ca ștanță de atelier reprezentarea unei coroane, însoțită de următoarele cifre și litere, după cum urmează: 2 AL 3 6.
Potirul are următoarele dimensiuni: înălțime: 28 cm; diametrul gurii: 10,2 cm; înălțime pahar: 9 cm; diametrul bazei: 14 cm; greutate: 617.
Potirul are o cupă cilindrică, ușor evazată spre exterior, cuprinsă mai mult de jumătate într-un paner decorat cu motive vegetale (frunze de acant în partea superioară și viță de vie cu struguri în partea centrală), realizate în tehnica au repousse, ajurate și delimitate de două benzi circulare. Cupa se sprijină pe un picior piriform, decorat cu fruze de viță și struguri. Piciorul este montat pe o bază supraînălțată, alcătuită din trei registre: unul pe care se sprijină direct, sub formă de trunchi de con, decorat cu frunze de acant, al doilea sub forma unui cilindru bombat, ornamentat cu frunze de viță de vie și struguri, exprimate prin altorelief cu repousse amplu și numeroase accente de martelare punctiformă; al treilea registru este reprezentat de baza principală de sprijin, care este cilindrică, simplă, fără decorațiuni, dar pe care se află incizată inscripția de danie: „Ție Sf. Paraschivă pentru dorința ce ne-ai îndeplinit. Maria Eliza și Alexandru Gr. Ghyka, 14 febr. 1938”.
Așadar, vă invităm să vizitați în perioada următoare Muzeul Mitropolitan din Iași pentru a descoperi acest obiect de valoare, precum și altele asemenea!
Autor: Vasilica Necula