Exponatul lunii decembrie 2023: Act Comemorativ de la înscăunarea Mitropolitului Irineu Mihălcescu
Obiectul selectat pentru a fi prezentat ca exponat al lunii decembrie este un Act Comemorativ emis în 17 decembrie 1939, cu prilejul instalării în scaunul mitropolitan de la Iași a arhiepiscopului Irineu Mihălcescu, Mitropolitul Olteniei. Actul Comemorativ face parte din colecția Muzeului Mitropolitan din Iași, fiind descoperit ascuns în spatele unui tablou al Mitropolitului Sebastian Rusan.
Mitropolitul Irineu Mihălcescu, unul dintre ierarhii de seamă ai pământului nostru românesc, născut în data de 24 aprilie 1874 în comuna Pătârlagele din județul Buzău și trecut la cele veșnice în 3 aprilie 1948, în Mănăstirea Agapia, a fost un adevărat episcop, apologet, dogmatist și istoric al religiilor.
În data de 29 noiembrie 1939, episcopul Irineu Mihălcescu a fost ales Mitropolit al Moldovei. Investirea regală s-a făcut la București în ziua de prăznuire a Sfântului Spiridon (12 decembrie) – iar înscăunarea solemnă a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iași, în ziua de 17 decembrie 1939. Din acel moment și până în data de 16 august 1947, când s-a retras din scaun, Preasfințitul Irineu a păstorit turma lui Hristos asemenea unui apostol. Ca Mitropolit al Moldovei, el a slujit până în momentul în care regimul comunist l-a scos din scaun.
Actul Comemorativ, realizat pe carton, frumos caligrafiat cu cerneală neagră și roșie, ornamentat cu un frontispiciu realizat în entrelacs și având în zona centrală portretul proaspătului mitropolit ales, impresionează prin gama cromatică echilibrată și prin grija acordată detaliilor. În partea dreaptă, sus, sub frontispiciu, se observă o semnătură cu roșu: „Vlad Mironescu” – acesta fiind, probabil, cel care a caligrafiat actul –, iar în partea de jos este un sigiliu cu ceară de culoare roșie, încadrat de un desen care imită locașul în relief al sigiliului și un șiret cu franjuri, tot de culoare roșie.
Actul Comemorativ conține informații referitoare la alegerea în scaunul de Mitropolit al Moldovei a Preasfințitului Irineu Mihălcescu, cu date precise, în timpul regelui Carol al II-lea, cu binecuvântarea Preafericitului Nicodim, prim-ministru fiind Gheorghe Tătărăscu, ministru al cultelor, Ioan Nistor și primar al municipiului Iași – generalul Constantin Ionescu. Observăm pe acest act foarte multe semnături manuscris, printre care și semnătura PF Nicodim Munteanu, a PS Irineu Mihălcescu, a primului-ministru, precum și a multor personalități ale vremii respective care au participat la eveniment.
Actul Comemorativ a fost dublat (placat) cu un suport din carton și s-a aplicat un passpartout din același carton (probabil imediat după întronizare sau la scurt timp după). Atât cartonul suport, cât și adezivul au suferit un sever proces de îmbătrânire (îmbrunire, scăderea pH-ului), afectând și suportul de hârtie al Actului. Mai mult decât atât, variațiile de umiditate au dus la pierderea planeității hârtiei documentului. Prin urmare, actul a fost supus unui tratament de conservare realizat în colaborare cu Laboratorul de restaurare carte din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, având ca scop îndepărtarea cartonului îmbătrânit, curățarea documentului, deacidificarea acestuia, redarea planeității hârtiei suport, consolidarea zonelor fragilizate și stabilirea unor soluții optime de depozitare și expunere a acestuia.
Așadar, vă invităm să vizitați Muzeul Mitropolitan pentru a vedea acest obiect deosebit, dar și pentru a descoperi multe alte odoare păstrate peste vremuri de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.