Articolele zilei

Dezbatere publică pe tema „Familia în societatea contemporană” la Muzeul Mitropolitan

Joi, 24 mai 2018, în Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc Dezbaterea publică pe tema „Familia în societatea contemporană”.  Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, Sucursala Teritorială Iași și a constituit primul eveniment din cadrul celei de-a cincea ediții a Seminarului Regional „Familia în societatea contemporană”, seminar cu participare internațională. Invitații speciali ai serii au fost doamna prof. univ. dr. Cristina Gavriluță de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, preot prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și doamna prof. univ. dr. Marie Jeanne Aldea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și medic la Spitalul Cuza Vodă din Iași.

În cadrul prezentării, doamna profesor Cristina Gavriluță a vorbit despre familia tradițională în disoluție, despre disputa existentă astăzi între familia tradițională și familia modernă, despre respectul existent între membrii familiei tradiționale, dar și despre valorile care existau în familia tradițională. Pe parcursul expunerii, doamna profesor a răspuns, din perspectiva sociologului și a antropologului, la întrebarea: de ce devine familia tradițională un model și de ce fac oamenii de astăzi trimitere la ea? „Lumea cezarului nu a guvernat și nici astăzi nu poate guverna singură; avem nevoie și de intervenția și sprijinul Bisericii; pentru că avem și trup, dar avem și suflet. De aceea, consider că trebuie găsită formula potrivită în asistarea oamenilor cu probleme. Trebuie făcut apel la sistemul de valori spiritual, moral și social și conlucrat cu acesta. Este foarte grav ceea ce se întâmplă astăzi. Oamenii așteaptă să li se dea. Avem o populație asistată, fără valori, fără repere morale, fără să fie responsabilizată. Ce facem ca asistenți sociali? Oferim prestații sociale, asistență și servicii sociale, dar nu înregistrăm nici un progres. Suntem parcă tot mai săraci și cu tot mai multe probleme; în familia tradițională erau mai puțini bătrâni rămași singuri, mai puțini copii abandonați, oamenii aveau mai multă grijă de copiii și adulții cu boli incurabile sau cu alte handicapuri. Cum gestionau ei aceste lucruri?! Nu erau cumva mult mai responsabili decât noi, nu se înconjurau de valori precum credința, iubirea, bunătatea, jertfelnicia sau respectul pentru celălalt?! O întrebare la care va trebui să găsim un răspuns”. În finalul intervenției Doamna Profesor a subliniat: „întrucât sunteți asistenți sociali sau viitori asistenți sociali și lucrați cu realitatea, vă rog, să țineți seama la diferențele care se cer explorate în lucrarea voastră cu oamenii și să faceți deiferența între ceea ce este cu adevărat și ceea ce pare că este”.

Doamna prof. univ. dr. Marie Jeanne Aldea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și medic la Spitalul Cuza Vodă din Iași a adus în atenția auditoriului, din perspectiva profesionistului, a medicului ginecolog, care ia primul contact cu viața umană, despre ceea ce definește astăzi familia în sens restrâns, dar și ce traduce familia umană în sens lărgit, și care –de fapt – poate cuprinde întreaga omenire. „De aceea, noi, trebuie să ne considerăm membri ai acestei familii umane și să ne luăm rolul în serios față de ea. În zilele noastre, familia încă se întemeiază pe o voință comună a tinerilor care vor să se căsătorească și să-și petreacă toată viața sau o parte din viață împreună (pentru că niciodată nu pot fi siguri că vor ajunge la final împreună). Și, cred că știm cu toții evenimentele nefericite care apar în viața unei familii. Ceea ce lipsește în zilele noastre este educația, educația de toate felurile și, în special, educația de a munci, educația de a realiza ceva în viață, educația pentru natalitate. Doamna profesor a mai atras atenția asupra consecințelor negative ale avortului, atât din perspectivă psihosocială, cât și morală, personală și familială”.

În finalul dezbaterii, Părintele Prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a purtat auditoriul într-un excepțional excurs creștin, psihologic, șociologic, statistic, dar și pilduitor privind familia contemporană și terapeutica psiho-spirituală a acesteia. Ulterior ne-a accentuat adevărurile de necontestat, care sunt tot mai evidente în rănile familiei contemporane, dar ne-a vorbit într-o notă optimistă, teologică și despre frumusețea căsătoriei, dacă acesteia i se vor da valențe creștine și morale. Desigur, ca un bun psihoterapeut spiritual, părintele profesor ne-a propus mai multe metode de terapie familială, de abordare și rezolvare a situațiilor conflictuale pentru o mai eficientă conviețuire și armonie familială.

Despre ceea ce a însemnat întâlnirea și dezbaterea publică din cadrul Seminarului regional cu participare internațională ne-a declarat Roxana Ionela Ciobanu, studentă în anul I la Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială: „Astăzi, prin intermediul Seminarului Familia în societatea contemporană, am avut prilejul de a participa alături de colegii mei, alături de colegii masteranzi, alături de colegii de la alte facultăți, alături de cadrele didactice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, dar și din cadrul Universității de Medicină G. Popa din Iași, alături de psihologi, medici, asistenți sociali, psihopedagogi, directori de instituții de asistență socială, alături de profesioniști din cadrul DGASP Iași  și de mulți alți profesioniști din domeniul social, la o dezbatere care ne-a adus tuturor informații utile, dar și perspectiva interdisciplinarității în abordarea cazurilor sociale și a schimbării sociale. Suntem onorați și plini de gratitudine față de organizatorii care ne-au oferit această ocazie de a audia oameni de înaltă ținută intelectuală, morală și profesională. Sper, să fie pentru noi toți, o invitație la acțiune, la a medita cum și ce atitudine trebuie să avem față de familie, față de societatea în care trăim, dar și față de omul de lângă noi”.

Seminarul Regional „Familia în societatea contemporană” cu participare internațională a continuat în ziua de 25 mai 2018 la Centrul de Formare Profesională al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului cu cele două sesiuni „Protecția copilului în diverse medii de ocrotire” și „Constelația familială și protecția socială” și a fost organizat de Sucursala Teritorială Iaşi a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România în parteneriat cu Centrul de Formare Profesională al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Fundația Alături de Voi România, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași – Secția de Asistență Socială din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice – Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, Asociația Psiterra și Asociația „Aproape de Oameni”.  (Lect. univ. dr. Polixenia Nistor)

Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: