Cumpăna dintre ani, serbată prin rugăciune la Iași: „Fratele nostru este raiul sau iadul nostru”
În noaptea dintre ani, Slujba Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost săvârșită de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de slujitori al Catedralei Mitropolitane din Iași.
În prima zi a anului 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu prilejul celor două sărbători: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a identificat în societatea actuală trei mari tendințe sau căi noi, diferite de ale celor dinaintea noastră: „Tot mai mulți oameni se îndreaptă spre alte căi decât calea lui Dumnezeu, decât drumul credinței - aceasta este o cale nouă necunoscută cu certitudine de bunii și străbunii noștri care aveau calea credinței. A doua cale, iarăși destul de nouă, în care se înscriu tot mai mulți oameni, este calea păcatului trupesc arătat în diferite chipuri: înșelarea soțului sau a soției, divorțurile, avortul tot mai des întâlnit, pornografia care cuprinde tot mai multe suflete, calea numită a păcatelor contra firii. Este a doua cale pe care, într-o asemenea intensitate, cei de demult, adică părinții noștri, n-au cunoscut-o. O a treia cale, de asemenea nouă, este calea înstrăinării de neam, de rădăcinile lui, rușinea de a fi român manifestată tot mai adesea, plecările afară care nu se mai termină. O dezrădăcinare continuă”.
Pentru ca perioada în care am intrat să fie „un an bine plăcut Domnului”, IPS Părinte Teofan a spus că trebuie să ne întoarcem la „căile celor de demult”, adică inversul celor trei de mai sus: „Să-l urmăm pe Dumnezeu, care este Calea, Adevărul și Viața, să urmăm calea familiei și a neamului nostru. Căile amintite trec întotdeauna prin fratele de lângă noi”, a precizat ierarhul. „Fratele nostru este viața noastră sau moartea noastră. Este raiul sau iadul nostru. Normalitatea unei vieți rezidă în capacitatea de a gestiona relația cu cei de lângă noi, membrii familiilor proprii, colegii de la locul de muncă, superiorii care ne coordonează, relația cu cei așezați nouă sub oblăduire”, a adăugat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În loc de concluzie a cuvântului rostit în noaptea dintre ani, Mitropolitul Teofan a citat cuvintele părintelui Teofil cel orb de la Sâmbăta de Sus: „Să-l odihnești întotdeauna pe cel de lângă tine! (…) Pe tot omul cu care te întâlnești în fiecare zi să-l socotești trimisul lui Dumnezeu pentru tine”.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a citit, după rânduială, rugăciuni de mulţumire pentru anul ce tocmai s-a împlinit şi de binecuvântare pentru noul an, după care, conform tradiţiei, credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.