Fântâna lui Mihail de Hodocin
Fântâna lui Hodocin, construită în 1851, este un monument al apelor, înscris în Lista munumentelor istorice (LMI).
În timpul domniei lui Grigore Ghica Voda (mijlocul secolului al XIX-lea - n.r.) a început să se realizeze sistemul modern de alimentare cu apă a orașului, sub îndrumarea inginerului Mihailik de Hodocin, originar din Moravia. Acest inginer a realizat si cismeaua din fier forjat din fata Catedralei mitropolitane Iași. Turnata intr-o uzina din provincia Moravia, cismeaua, care în timp și-a pierdut funcțiunea de bază, este o operă de artă realizată în stil gotic.
În secolului al XIX-lea s-a manifestat o predilecție pentru fierul forjat, adoptat ca material pentru o gamă largă de obiecte, monumente și elemente constructive, mobilier, inclusiv bisericesc, așa cum sunt stranele mari din pronaosul bisericii mari a Mănăstirii Agapia, Strana Maicii Domnului din paraclisul Sfântul Gheorghe de la Mănăstirea Neamț și de la unele biserici de parohie. Și ușile bisericilor s-au făcut din acest material, folosit anterior doar la ferecături.
Arta secolului al XIX-lea a fost influențată de acest material versatil, considerat vulgar dar adoptat cu entuziasm de tinerii artiști și de arhitecți, iar exemplul clasic, nu și cel mai vechi, este Gustav Eifel. Acești arhitecți și artiști revalorizau fierul forjat, ce avusese o perioadă anterioară de glorie, prin folosirea intensivă la ferecăturile monumentalelor uși de castele și catedrale (ex. Catedrala Notre Dame) și la candelabrele pentru iluminat.
Prin această fântână capitala Moldovei se înscrie în curentul artistic european al vremii sale.