Muzeul Mitropolitan > Exponatul lunii
Exponatul lunii septembrie: Cazania Mitropolitului Varlaam

Cazania lui Varlaam face parte din categoria marilor simboluri ale unității culturale românești, fiind prima carte tipărită în limba română din Moldova. De scrierea și tipărirea ei s-a ocupat Mitropolitul erudit Varlaam, ajutat financiar de domnitorul Vasile Lupu care inființează tipografia de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”.

În anul 1643, după aproape 200 ani de la inventarea tiparului de către Johannes Gutenberg, se tipărește Cazania lui Varlaam și trei ani mai tărziu, în anul 1646, se tipărește și Pravila lui Vasile Lupu – Cartea Românească de Învățătură, o culegere de legi inspirate din codul vechi bizantin.

Cazania cuprinde învățături de credință cu trimiteri patristice, scriptiristice, având presărate și elemente ce țin de istoria culturală românească. Vasile Lupu consideră această carte „dar limbii românești, fiind destinată către toată seminția românească”.

Cazania lui Varlaam este una dintre cele mai reprezentative contribuții la dezvoltarea limbii noastre literare. Lingviștii o asemuiesc, ca importanță istorică și literară, cu Biblia lui Martin Luther, temelia dezvoltării limbii literare germane.

 

Pentru o mai bună cunoaștere a acestor comori de artă veche românească și în dorința noastră de a capta interesul publicului pentru a împărtăși alături de noi bucuria de le admira am inițiat un serial intitulat „Exponatul lunii”. Intenționăm, astfel, să prezentăm lunar, un obiect care face parte din expoziția permanentă a Muzeului Mitropolitan.

Citește și alte articole despre: Exponatul lunii