Muzeul Mitropolitan > Exponatul lunii

Exponatul lunii octombrie: Vechea coroană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

După înlocuirea ei cu cea nouă, în anul 2007, această coroană a Sfintei Parascheva s-a aflat în depozitul Mitropoliei Moldovei până în anul 2018, când a fost scoasă și pusă în valoare în expoziția „Sfânta Parascheva de la Iași - Mărturii scrise”, organizată cu ocazia împlinirii a 377 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor sale. Văzând interesul credincioșilor pentru acest odor, ea a fost așezată, în urma evenimentului, în expoziția de bază a sălii Sinaxar, în vitrina dedicată sfinților ocrotitori ai Catedralei Mitropolitane.

Vechea coroană a Sfintei Parascheva este realizată din argint aurit, fiind alcătuită din două părți lipite împreună: o bandă circulară cu un diametru de 19 cm și lățimea de 2, 6 cm și coroana propriu-zisă, decorată cu flori, frunze și pietre prețioase.

Pe banda circulară a coroanei se poate citi o inscripție, scrisă în limba română, cu alfabet chirilic de mână: „Scarlat Miclescu Marele Vornicu și Marie, soție sa la 1844 octov. pentru a lor și a fiilor lor pomenire”. Aceeași inscripție este realizată în miniatură și pe banda ce separă florile din registrul inferior al coroanei propriu-zise.

Vornicul Scarlat Miclescu (1788 - 12 apr 1853), provenit dintr-o veche familie de boieri moldoveni ce a avut printre membri și înalți dregători ai țării, s-a căsătorit cu Maria D. Beldiman (1795 - 1859), descendentă dintr-o altă familie boierească de prestigiu în Moldova. El a fost frate cu Mitropolitul Moldovei, Sofronie Miclescu (1851-1860) și tatăl Mitropolitului Moldovei, Calinic Miclescu (1865-1875).

Toate daniile și ctitoriile familiei Miclescu stau mărturie a vredniciei unui neam care a jucat un rol important în istoria Moldovei şi, apoi, a României întregi.

Citește și alte articole despre: