Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2017

Deschiderea oficială a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

În această seară, 1 septembrie 2017, a avut loc în Grădina Palas din Iași festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocşi (ITO). Manifestarea a debutat cu prezentarea delegațiile participante. Fiecare dintre delegații a fost reprezentată de trei tineri îmbrăcați în costume populare, care au defilat ținând în mâini steagul ITO, steagul țării din care vin și steagul eparhiei.

Moderatorii festivității de deschidere - jurnalistul Daniel Buzdugan și Roxana Chebac - au făcut o prezentare succintă a fiecărei delegații, după care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cel mai tânăr ierarh al Bisericii noastre, oficiat o slujbă de Te Deum.

În continuare, a urmat cuvântul de bun-venit al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după care s-a adresat miilor de tineri prezenți Preafericitul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Suntem binecuvântați de Dumnezeu în această adunare care este deodată venerabilă, dar și admirabilă prin mulțimea tinerilor și diverselor țări și eparhii pe care le reprezintă și se bucură de acești tineri care sunt daruri ale lui Dumnezeu. Copiii și tinerii sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru familie, pentru Biserică și pentru societate. Însă orice dar trebuie cultivat. Dumnezeu ne oferă daruri și omul trebuie să le cultive, să le ducă la rodire, la înfrumusețare, pentru ca și libertatea lui să se întărească prin conlucrarea cu Dumnezeu. Numai Iisus Hristos oferă omului libertate deplină. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Galateni, cap. 5 versetul 1, „Staţi, deci, tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi şi nu vă prindeţi iarăşi în jugul robiei”. Tema de la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2017 Iasi, „Tânărul în căutarea libertății”, este de mare actualitate! Libertatea este, a fost și va rămâne o preocupare constantă a umanității, I-a preocupat încă din Antichitate pe unii filosofi, ca Platon, dar și în timpurile moderne, cum a fost cazul lui Sartre. Care este modul de a îmbina libertatea cetățeanului cu mulțimea legilor dintr-o societate? Astăzi, în contextul capitalist al noilor ideologii seculariste, se acordă drepturi și libertăți individuale fără nici o referință la vocația omului de a trăi o viață eternă. Desi tema libertății a preocupat omenirea de-a lungul timpului, totusi nu există o definiție în esență a libertății. Se trăiește Libertatea, dar nu se definește. Desigur că libertatea naturală și cea socială reprezintă o anumită liertate pentru toți oamenii, dar pentru creștini ele nu reprezintă libertatea totală, descoperită de Hristos și dăruită celor ce cred în El. Pentru că libertatea omului s-a pervertit și a fost coruptă prin căderea din comuniunea de viață cu Creatorul universului și al omului, Dumnezeu. Libertatea a fost grav coruptă prin neascultarea lui Adam și a Evei, când omul a vrut să fie ca Dumnezeu, dar în despărțire și uitare de E. Întrucât toți oamenii au moștenit firea păcătoasă, libertatea omului pe pământ este pervervetită de păcat. Și ce este păcatul? Un mod de existență egoist și posesiv, care-l împiedică pe om să iubească deplin și permanent pe Dumnezeu și pe oameni. De aceea noi facem distincție între iubirea posesivă și cea milostivă. Din cauza păcatului, omul nu poate sta permanent în  iubirea darnică, ci devine posesiv și nu mai iubește pe toți oamenii. Această contradicție internă, între ideal și realitate, ne-o descoperă și Sfântul Apostol Pavel în Epistola către romani: „Nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc”. Deci natura noastră nu mai are libertate deplină, este adesea înrobită de modul de existență egoist”.

Aprinderea torței ce va fi menținută pe tot parcursul Întâlnirii de la Iași a avut loc în prezența Gărzii de onoare din Iași. În continuare, a fost intonat imnul ITO 2017 de către tinerii ce au contribuit la realizarea lui, după care au avut loc discursurile oficialităților locale și ale reprezentanților instituțiilor partenere în organizarea evenimentului. Festivitatea s-a încheiat cu un concert susținut de grupuri de tineri din Iași, din Patriarhia Antiohiei și din Africa.

ITO 2017 se încadrează în seria evenimentelor organizate la Baia Mare în 2013 și 2014, Cluj 2015 și București 2016 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate reprezintă scopul întâlnirii.

Citește și alte articole despre: