Ansamblul mitropolitan de la Iași – „Ierusalimul Moldovei”
Pământul Moldovei, învăluit de codri și de poieni, de văi ocrotite de munți și dealuri, a fost străjuit de biserici și mănăstiri înălțate spre slava lui Dumnezeu. Inima acestei salbe duhovnicești bate de cel putin șase secole la Iași, capitala Moldovei. „Ierusalimul Moldovei” sau „Maica bisericilor moldave”, așa cum a fost numit Ansamblul Mitropolitan, a însemnat centrul de greutate în jurul căruia s-a dezvoltat, în timp, orașul Iași. Aflat în apropierea Curții Domnești, încă din secolul al XV-lea, în acest spațiu au ființat două biserici ce au avut un important rol în istoria Moldovei: Biserica Albă (secolul la XV-lea) și Biserica Stratenia (secolul la XVIII-lea).
Pe locul acestor biserici dispărute în negura istoriei, ne bucurăm astăzi de Ansamblul Mitropolitan format din Catedrala Mitropolitană (secolul al XIX-lea), Biserica Sfântul Gheorghe și Palatul Mitropolitan (secolul al XVIII-lea), Cancelaria Mitropolitană, Biblioteca Mitropolitană, Căminul monahal Sfântul Gheorghe și casa „Epivata” (secolul al XX-lea).
Un loc în care istoria dă mâna contemporaneității, Ansamblul Mitropolitan de la Iași poartă pelerinul prin diferitele epoci și stiluri arhitectonice ale celor cinci clădiri – pecete a marilor personalități care și-au adus obolul la această ctitorie: mitropoliții Veniamin Costachi, Iosif Naniescu, Partenie Clinceni și Iustin Moisescu, alături de arhitecții Alexandru Orăscu și Matei Cantacuzino. O rugă comună a lor și a noastră, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.