Articolele zilei
Sute de credincioși la Catedrala mitropolitană din Iași, în Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului

În prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, numită și Duminica a 26-a după Rusalii, sute de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala mitropolitană ieșeană de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conform tradiţiei, atât înaltul ierarh, cât şi soborul slujitor au venit de la reşedinţa mitropolitană spre catedrală însoțiți de diaconi ținând în mâini prapuri și cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

După Sfânta Evanghelie, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

În contextul anului omagial şi comemorativ 2017, în cadrul cuvântului pastoral, ierarhii Sfântului Sinod au făcut referire la icoanele şi pictura bisericii, „veşmântul vizual al spaţiului liturgic şi parte a vieții liturgice”: „Fiecare sfântă icoană, indiferent de subiectul ei, face vizibilă taina iubirii smerite şi preaslăvite a lui Hristos „Cel Unul Sfânt”, Cel răstignit, înviat și înălţat întru slavă, iubire prezentă în El și în Sfinții Lui. De aceea, zugravii de icoane şi de fresce trebuie să fie persoane capabile să transmită, prin lucrarea lor duhovnicească şi artistică, această taină a luminii, păcii şi bucuriei pascale ale lui Hristos dăruite sfinților”, s-a menționat în textul pastoralei.

Sfântul Sinod le-a amintit credincioşilor că în acest an comemorăm pe apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă: „Această comemorare este, în primul rând, după cum se menţionează în pastorală, o datorie morală față de înaintașii noștri, care, în vremuri ostile Bisericii și religiei în general, au mărturisit credința lor în Hristos Cel răstignit și înviat, chiar cu prețul pierderii libertății și al vieții”. Despre Postul Naşterii Domnului, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au subliniat că este „o perioadă de înnoire duhovnicească, de împărtășire mai deasă cu Sfânta Euharistie și de înmulțire a faptelor iubirii milostive”. „În această perioadă a Postului Nașterii Domnului suntem chemați să unim rugăciunea smerită și pocăința sinceră cu iubirea milostivă, arătând milostenie spirituală și materială față de oamenii aflați în nevoi”, a îndemnat Sfântul Sinod.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi și copii  s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare, în care a făcut referire la cinstirea icoanelor și la mărturisirea credinței: „Cinstirea pe care o aducem sfintelor icoane, precum și mărturisitorilor, trebuie arătată și în vremea noastră. În primul rând, trebuie să cinstim tot ceea ce este frumos, autentic și adevărat în iconografia și arhitectura bisericească, în cântările de la strană, prin care se aduce slavă lui Dumenzeu. Pe de altă parte, mărturisirea credinței nu este deloc mai puțin necesară în aceste vremuri, pentru că sunt alte forme de opreliști și de obstacole în fața dreptei credințe pe care le punem, din păcate, noi înșine sau frații noștri, sau puterile întunericului, care nu încetează a se folosi și de oamenii acestei lumi pentru ca mărturisirea, trăirea și cunoașterea credinței să nu fie la înălțimea și adâncimea pe care le așteaptă Dumnezeu de la noi”.

Înainte de a pleca la casele lor, credincioșii prezenți la slujba Sfintei Liturghii au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a adresat câteva sfaturi duhovnicești și în fața reședinței mitropolitane.

Autor: Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro
Citește și alte articole despre: stire