Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Cuvioasa Parascheva – sfânta aducătoare de sfinți

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se împărtăşeşte în fiecare an, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, de bogate daruri duhovniceşti.

Astfel, începând din anul 1996, când au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, din oraşul grecesc Patra, capitala Moldovei a primit în anul 2000 moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Livadia  –  Grecia, pentru ca în anul 2001 să poposească la Iaşi Brâul Maicii Domnului, adus tot din Grecia, de la Volos.

Un an mai târziu, în 2002, au fost aduse moaştele unui sfânt român, Ioan Casian, păstrate la Marsilia, în Franţa, pentru ca în 2003 să fie aduse, de la Tesalonic, din Grecia, moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. În 2004,  pelerinii au putut venera la Iaşi un fragment din Sfânta Cruce, aflat la Mănăstirea „Panaghia Soumela” de lângă oraşul grecesc Veria.

Tot de la Veria au fost aduse în anul următor, 2005, moaştele Sfântului Pavel, Apostolul Neamurilor, iar în 2006, de la Eghina – Grecia, au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. În anul 2007 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Mănăstirea „Sf. Varlaam” de pe Meteora – Grecia.

În anul 2008 au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala Mitropolitană din Craiova, iar în anul 2009,moaştele Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Bucuria întâlnirii cu sfinţii lui Dumnezeu a fost continuată în anul 2010, când au fost aduse la Iaşi, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul.

În anul 2011 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Mucenic Policarp de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia; în anul 2012 au fost aduse din Ucraina o parte din moaştele Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, de la Mănăstirea Kitaev, iar în anul 2013 au fost aduse de la Mănăstirea Neamţ moaştele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat.

În 2014 au fost aduse moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, iar în anul 2015 au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena.

În anul 2016 au fost aduse moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul, aduse din Cipru.

În anul 2017 au fost aduse moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamț.

În anul 2018 au fost aduse moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse din Katerini, Grecia.

În anul 2019 au fost aduse moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, aduse din Corfu, Grecia.

În anul 2021 au fost aduse moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, aduse de la Mănăstirea Văratec.

În anul 2022 au fost aduse moaștele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, aduse de la Mănăstirea Neamț.

În anul 2023 au fost aduse moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul,  Arhiepiscopul Cretei, însoţite de IPS Andrei, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos.

Citește și alte articole despre:

Citește și alte articole despre